Annons

Därför utvandrade vi från Trelleborg

Många svenskar utvandrade under 2011. Vi har pratat med några som valt att lämna Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2012
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Från Trelleborg flyttade 229 personer eller 0,54 procent av befolkningen utomlands under 2011.

TA har ställt ett par frågor till några utvandrare från Trelleborg.

Annons

1. Varför flyttade du/ni? 2. Vad är det bästa med det nya landet? 3. Vad saknar du/ni mest? 4. Kan du/ni tänka dig/er att återvända någon gång i framtiden?

Martin Blomqvist. Bor i Columbus, Georgia, USA

1. Jag hade ett arbete som gjorde att jag reste runt i världen. Det var på ett trelleborgsföretag som representerade ett amerikanskt företag med huvudkontor i Columbus, Georgia, i USA. På en resa träffade jag en amerikansk tjej som jag bytte mejl-adress med. Mejlkontakterna ledde till att jag sökte och fick jobb på företaget i Columbus och flyttade hit. Vi gifte oss på en strand i Florida 2010.

2. Något av det bästa är vädret. Det är fantastiskt för en nordbo som alltid älskat sol, hetta och fuktighet. Lägre priser och skatter och färre måsten än i Sverige är också bra.

3. Tack vare Skype behöver jag inte sakna familjen så mycket. Viss svensk mat saknar jag däremot.

4. För närvarande har jag inga planer på att flytta tillbaka. Min amerikanska hustru vill gärna bo i Europa någon gång, så jag utesluter inte en flytt till Sverige i framtiden.

Johan Stjerna med dottern Enni. Bor i Lima, Peru:

1. Min fru är härifrån. Vi bodde ungefär två år i Sverige men hon längtade hem. Jag hade varit i Peru i omgångar och trivs mycket bra i landet så vi beslöt att prova.

2. Människorna och kulturen, maten är mycket spännande och annorlunda här. Vi har två barn och skolorna här är enormt bra även om de kostar lite. I Sverige är skolorna mindre bra, tycker jag. Sjukvården är också mycket bättre. Jag har fått ett dåligt knä opererat efter två veckor och kan röra på mig utan att ha ont hela tiden.

3. Jag saknar förstås vännerna och familjen i Sverige. Även att kunna dricka kranvattnet, naturen, typisk svensk mat och att kunna gå på TFF:s hemmamatcher.

Annons

4. Tror faktiskt inte det. Men man ska aldrig säga aldrig. Trelleborg är en underbar stad. Det är nära till allt och staden har säkert framtiden för sig.

Familjen Aref med pappa Hawar, mamma Chimen och dottern Larra. I familjen finns också sonen Nail. Bor i Bremen, Tyskland:

1. Vi ville växla om och bo i en större stad än Trelleborg. Vi valde Bremen eftersom vi hört mycket gott om den staden från nära och kära.

2. Det bästa är sjukvården. Duktiga och proffsiga läkare och gratis medicin för barnen upp till 18 år. Inga operationsköer.

3. Vi saknar nästan allt med Sverige. Folket i Sverige är mycket trevligare, det är lättare att komma in i samhället i Sverige och allt är mycket enklare. Elen är dyr här, arbetsplatserna och arbetsmiljön är bättre i Sverige liksom lönerna. I skolan måste man ha med sig egen frukost.

4. Vi planerar att flytta hem till Trelleborg så snart vi kan. Det dröjer kanske några år, men flyttar vi tillbaka så blir det till vår kära lilla stad. Nu vet vi att borta bra men hemma bäst. Ett tips till dem som vill utvandra. Tänk igenom det noga så att ni inte ångrar er.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons