Annons

Därför svämmar det över

Inom Trelleborgs tätort finns två områden som är särskilt utsatta för översvämningar.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2010

Det ena området ligger norr och söder om Hedvägen, från Västra Ringvägen nästan ändas in till Bryggaregatan och väg 108. Vattnet därifrån går till pumpstation 12.

Det andra området sträcker sig brett från Östervångsparken och Kyrkoköpinge ned till bangården. Vattnet därifrån går till pumpstation 4.

Annons

En viktig orsak till problemen i själva Trelleborg är att man börjat med ett nät som var dimensionerat för staden som den såg ut för cirka 100 år sedan. Sedan har man byggt på det nätet i takt med att staden växt.

Ett annat skäl är också att det från början bara fanns ett ledningsnät, där både dagvatten och avloppsvatten samsades. Numera bygger man alltid två ledningar.

En förklaring till att det blir översvämningar i källare är att avloppsbrunnarna ligger för lågt.

I Trelleborg bör brunnarna ligga högre än 2,1 meter över havet, men många ligger betydligt lägre.

På landsbygden har man problem framför allt i Skegrie, Anderslöv, Södra Åby, Vallby samt Klagstorp.

I Skegrie fick man vid skyfallet i somras problem i nybyggda fastigheter. Översvämningen kom från en ledning som går till Östra och Västra Värlinge som plötsligt fylldes helt och hållet. Orsaken är ännu inte känd.

I övriga byar är markvattnet det största bekymret.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons