Danskt gästspel i kyrkan gav mersmak

Från Köpenhamn till Trelleborg. I helgen tog prästen Jan Grönborg Eriksen ett första steg mot drömmen att jobba i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2005
Svenska kyrkan lockar. Den danske prästen Jan Grönborg Eriksen fick i helgen ett smakprov på prästkollegan Gustaf Centervalls arbete. BILD: CLAES NYBERG
Svenska kyrkan lockar. Den danske prästen Jan Grönborg Eriksen fick i helgen ett smakprov på prästkollegan Gustaf Centervalls arbete. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ljumma vindar och solsken möter Jan Grönborg Eriksen när han kommer ut ur Nicolaikyrkan och promenerar den korta vägen upp till församlingshemmet. Han har precis deltagit i gudstjänsten och predikat för församlingen på sin för dagen lite tydligare danska.

– Jag tror att det är lättare att förstå svenska än danska. Svenska är ett tydligare språk. Så det är en utmaning att göra sig förstådd, säger Jan Grönborg Eriksen. Helgens gästspel i Trelleborg var ett första steg över Öresund. Jan Grönborg Eriksen hoppas någon gång i framtiden kunna jobba som präst i Sverige.

– Det är en dröm att en dag bli svensk. Då kan man till en början bli skånsk. Det är ett mindre steg, säger Jan Grönborg Eriksen.

Han föddes 1950 i norra Jylland och växte upp som baptist. När Jan Grönborg Eriksens första barn skulle döpas gick han med i den danska folkkyrkan och 1980 prästvigdes han i Odense. I dag arbetar Jan Grönborg Eriksen som ansvarig präst på diakonistiftelsen i Köpenhamn.

– Jag har alltid velat bli präst, även när jag var liten. Min tro på gud har alltid varit viktig, säger Jan Grönborg Eriksen.

I yrket som präst har han haft många internationella kontakter både med Sverige, Tyskland och Norge. Och det som händer med kyrkan i Sverige lockar.

– Jag har följt utvecklingen i Sverige under en lång tid och tycker att det som pågår är väldigt spännande. Kyrkan går från att ha varit ett uttryck för Sverige som nation till att vara ett uttryck bara för kyrkan, säger Jan Grönborg Eriksen.

Han ser flera skillnader mot den danska kyrkan som fortfarande är knuten till staten. Församlingarna i Sverige utvecklas mer mot att bli självständiga och gudstjänsterna i Sverige innehåller mer liturgi och färre ord.

– I Danmark har vi väldigt långa predikningar och väldigt långa psalmer. Och så är det spännande med alla olika typer av gudstjänster man har i Sverige, säger Jan Grönborg Eriksen. Arbetet på diakonistiftelsen i Köpenhamn består av mycket administration men Jan Grönborg Eriksen vill komma närmare församlingsarbetet, närmare sampelet med församlingsmedlemmarna och medarbetarna.

– Det saknar jag. Det var så jag började en gång, säger han.

Planen är att komma tillbaks till det arbetet i Sverige. Därför tog Jan Grönborg Eriksen kontakt med Lunds stift som hänvisade vidare till Gustaf Centervall.

– Jag har fått ett VIP-mottagande här. Det är en aktiv församling med en dynamisk kyrkoherde, säger Jan Grönborg Eriksen.

Helgen i Trelleborg har inneburit ett fullspäckat schema. Bröllop, begravning och konfirmanddop på lördagen och gudstjänster på söndagen.

– Det här är ett sätt att lära känna kyrkan inifrån och känna hur jag kan fungera i ett svenskt sammanhang, säger Jan Grönborg Eriksen.

Nu ska helgens utvärderas och sedan ska Jan Grönborg Eriksen ta reda på vad nästa steg blir på vägen till att jobba som präst i Sverige.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.