Annons

Danskar vill gärna bli några fler

Den danska föreningen i Trelleborg efterlyser fler medlemmar. "Här bor många danskar, men tyvärr vet få om att vi har en förening", säger Bent Christensen.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2005
Fredde Kristiansen och Bent Christensen söker medlemmar till sin förening, som arrangerar bingokväll den 1 april och fest dagen efter. bild: tomas nyberg
Fredde Kristiansen och Bent Christensen söker medlemmar till sin förening, som arrangerar bingokväll den 1 april och fest dagen efter. bild: tomas nybergFoto: 

Pensionärerna Bent Christensen och Fredde Kristiansen tillhör en trogen liten skara. De är med i den danska föreningen i Trelleborg och har sedan länge hoppats på att fler personer ska söka sig till deras verksamhet.

– Alla är välkomna. Nyinflyttade, danskar, svenskar, vem som helst. Vi skiljer inte på någon, bara de uppför sig, säger Bent när TA träffar honom och föreningens kassör Fredde i klubblokalen på Allmogevägen.

Annons

– Det finns många danskar som flyttat till Trelleborg och köpt villa. Det räcker med att gå en runda på stan, överallt hör man danska. Men när vi berättar om vår förening känner knappt någon till den, säger Fredde Kristiansen.

I dag har föreningen 38 medlemmar.

Så dålig uppslutning har det inte alltid varit. Bent och Fredde minns de glada 70- och 80-talen då det var full fart med fester, utflykter och andra trivsamma aktiviteter.

– Som mest var vi 180 medlemmar. Men under 90-talet sjönk medlemsantalet drastiskt. Många av de äldre dog och en del flyttade tillbaks till Danmark, säger Bent Christensen.

Föreningen huserar i en gulmålad barrack på öster, i en lokal som har det mesta.

En liten bar, dansgolv, kök, bord och stolar. Vägg i vägg ligger den medlemsmässigt starkare grekiska föreningen.

Där pågår det aktiviteter varje dag. Medlemmarna i danska föreningen nöjer sig för tillfället med att arrangera gemytliga bingokvällar varannan fredag. – Det är inte lätt att ordna aktiviteter när vi är så få. Nu hoppas vi på fler medlemmar, gärna med goda idéer så att vi kan få fart på verksamheten. Vi är, som sagt, öppna för alla förslag, säger han.

De berättar också att medelåldern i föreningen är ganska hög i dag. Trots det är styrelsen villig att testa nya grepp om fler i den yngre generationen blir medlemmar.

– Vi har anordnat disko här, men då klagade grannarna på hög ljudvolym. Men är det disko ungdomarna vill ha, så ska vi fixa det, säger Bent Christensen.

Till hösten firar föreningen 30-årsjubileum.

Annons

– Om folk vill komma i kontakt med oss kan de alltid ringa, eller så finns vi klubblokalen efter klockan 18 varannan fredag. Nästa bingokväll är den 1 april. Dagen efter har vi fest, säger Bent Christensen.

Jonas Widerberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons