Dansk vänskapsbänk på plats

En svart gjuten parkbänk. Det var presenten från Trelleborgs danska vänner i vänskapsföreningen Trelleborg-Holbæk när föreningen firade sitt tioårsjubileum i Trelleborg i början av juni. Nu har föreningens bänk fått en egen plats i staden.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2004
Gustav Skog. BILD: JENNY ISAKSSON
Gustav Skog. BILD: JENNY ISAKSSONFoto: 

Tillsammans med den matchande papperskorg som också ingick i presenten har den nu förankrats intill den så kallade Röda Kors-statyn snett emot Järnvägsstationen. Hela platsen har fått sig en ansiktslyftning med ny stensättning och en ny plantering runt statyn. Gustav Skog är ordförande i vänskapsföreningen och han är nöjd med den nya platsen. - Först tyckte jag att det såg för skräpigt ut där bänken skulle stå men när de nu har rustat upp så har det blivit riktigt bra. Det är dessutom ett grönområde intill som föreningen kan använda vid våra aktiviteter, säger han. Bänken som tillverkats av Holbæks järngjuteri kommer att invigas av föreningen den 21 augusti. - Vi kommer då att bjuda 100 trelleborgare på kaffe och kaka. Det är vårt sätt att inviga bänken och kanske värva fler medlemmar, säger Gustav Skog. Han har redan fler planer för platsen. - Statyn har en gång stått på Olof Palmes plats och jag vill att kommunen ska flytta tillbaka den dit. I stället vill jag att det ska läggas en jättestor sten på platsen och så ska vi märka den som en vänskapssten. Sedan kan platsen kanske kallas för Holbækplatsen eller något sådant, säger Gustav Skog som hoppas att kommunen nu ska tända på idén. I september ska föreningen fira sitt tioårsjubileum i Holbæk. Trelleborgarna kommer då att ha med sig en present i form av ett kinesiskt tempelträd, Ginkgo biloba. Trädet kommer att planteras av Holbæks borgmästare i kulturparken Nyvang utanför Holbæk.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.