Annons

Dansk tomatjätte växer i Trelleborg

Danmarks största tomatodlare investerar sextio danska miljoner i sin verksamhet i Trelleborg. Till våren hoppas Alfred Pedersen & Søn kunna bygga ett fyra hektar stort växthus. Låga löner är anledningen till att de väljer Sverige framför Danmark.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2013
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

I dag är tomatodlingen i Dalköpinge 80 000 kvadratmeter stor. Alfred Pedersen & Søn är redan i dag den största tomatproducenten i Sverige. De odlar tolv olika tomatsorter och hela produktionen säljs inom Sverige till de stora matvarukedjorna. Nu satsar företaget på att bygga ut ytterligare 40 000 kvadratmeter. 60 miljoner danska kronor kommer investeringen att kosta företaget.

– Det är inte hundra procent klart ännu. Men vi förväntar oss att det blir av och vi har blivit lovade ett svar under hösten, säger Mads Pedersen, vd på Alfred Pedersen & Søn.

Annons

Går det som planerat och bygglovet beviljas börjar de bygga växthuset i april nästa år. Expansionen beräknas generera omkring trettio nya arbetstillfällen, men det kommer med största sannolikhet inte bli tal om några fasta tillsvidareanställningar för trelleborgarna. Utöver de sju fast anställda på tomatodlingen är majoriteten av trädgårdsarbetarna säsongsanställda från Östeuropa, som anställts av bemanningsföretaget Kostnadskonsulterna.

– De flesta kommer från Rumänien. Det är för varmt och för dåligt betalt för att svenskar ska vilja jobba som trädgårdsarbetare, säger Peter Sijan, produktionschef på odlingen på Dalköpinge, och tillägger att de bästa arbetarna försvinner snabbt till andra arbeten här i Sverige, då de inte kan konkurrera med industrierna när det gäller löner och arbetsvillkor.

Vad är anledningen till att ni väljer att expandera i Sverige i stället för i Danmark?

– Vi vill stärka vår ställning på den svenska marknaden och vi gör bättre affärer där. Vi vill öka volymerna och det finns plats på marknaden för en större produktion – de svenska affärerna efterfrågar svenska tomater. Den främsta anledningen är att lönerna är billigare för oss och energiavgifterna skiljer sig också, säger vd Mads Pedersen.

De lägre energikostnaderna besparar företaget omkring två danska miljoner per år. För säsongsarbetare i Sverige är lönerna lägre än i Danmark vilket gör att företaget tjänar omkring sex danska miljoner per år på lönekostnader.

– Det skiljer ungefär trettio kronor i timmen. I Danmark måste trädgårdsarbetarna från Östeuropa ha samma löner som danskar, säger Mads Petersen.

En trädgårdsarbetare på Alfred Pedersen & Søn på Dalköpinge tjänar omkring 100 kronor i timmen.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons