Annons

Dansk-svenskt samarbete ska utveckla turismen

Turister som vill göra mer än att bada och spela golf ska lockas till Söderslätt med kultur- och naturupplevelser. Men det nya EU-projektet Pilelandet är även ett turistsamarbete över sundet som ska göra danskarna mer intresserade av Sverige och tvärtom.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2002

- Vi börjar med att inventera alla kultur och naturområden i Öresundsregionen som kan vara intressanta för upplevelseturism, exempelvis bronsåldershögar eller sälkolonin på Måkläppen. Evenemang, hotell, offentliga toaletter och busshållplatser ska också inventeras och sedan ska allt markeras ut på kartor, berättar Nils-Arvid Andersson som leder projektets svenska del tillsammans med Maria Wargren. Projekt Pilelandet har en budget på 11 miljoner kronor, där 5,5 miljoner kronor är EU-bidrag för att främja integrationen över Öresund och 5,5 miljoner kronor finansieras av kommuner och offentliga myndigheter för att utveckla regionen. Maria Wargren och Nils-Arvid Andersson är anställda av Vellinge kommun, som tillsammans med Ystad, Trelleborg och Skurups kommuner inledde alltihop med turistprojektet Pileslingan i början av september förra året. Det uppslaget har nu växt och även Svedala och Malmö kommuner, Lunds universitet och region Skåne ingår i Pilelandet på den svenska sidan tillsammans med fem danska kommuner. Från Trelleborg är turistchefen Monika Strömberg och EU-samordnaren Ditte Fagerlund inblandade och totalt arbetar 15 svenskar och 18 danskar med Pilelandet, alla har inte heltidstjänster. När projekttiden är slut efter 35 månader ska besökare i Skåne kunna klicka in sig på en hemsida på internet och titta på bilder från exempelvis sälkolonin på Måkläppen. Två webbkameror ska nämligen sättas upp på olika naturområden i Skåne.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons