Annons

Dansk graffitikonstnär vill hjälpa Trelleborg att få bort klottret

För att få trelleborgsungdomar att sluta klottra kan man inte bara sätta upp en laglig vägg. Det menar William Hjorth, graffitikonstnär och projektledare för ungdomsprojekt i Köpenhamn.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2014
Foto: FREDRIK PERSSON

- Jag har skrivit till Trelleborgs kommun och erbjuder mig att komma och berätta om hur jag har jobbat med klotter i Danmark, berättar William Hjorth.

Han kommer från Danmark men bor i dag i Tygelsjö. Intresset för graffiti har funnits sedan ungdomen.

Annons

- Många av mina vänner började göra dumheter som att stjäla bilar och ta droger. Men jag kom in i grafittikulturen tidigt och det blev nog min räddning, berättar han.

I vuxen ålder har han fortsatt att måla men jobbar även med ungdomar i en rad projekt för att få dem att hålla sig till den lagliga sidan av skapandet. Lagliga graffitiväggar är en bra början. Men det är inte hela lösningen. Han har läst i Trelleborgs Allehanda både om problemet med klotter och förslag på lösning med en laglig graffitivägg.

- Om man sätter upp en laglig vägg i Trelleborg så kommer den så klart att användas. Men jag tror inte det olagliga klottret kommer att minska särskilt mycket, säger han.

I Danmark har man istället fångat upp de ungdomar som målar genom att skapa projekt inom verksamheter som liknar en blandning av fritidsgård och kulturskola. Genom att bedriva kurser får man ungdomar att inse att de ska hålla sig till lagen. Det samma skulle man kunna göra i Trelleborg, menar han.

- Detta är ett bra sätt att ta till vara på ungdomars kreativitet.

Tekniska nämndens ordförande Eric Samuelsson (M) tycker att detta är en bra idé.

- Jag ställer mig positiv till detta och har själv haft idéer om att man kan skapa ett graffitiprojekt tillsammans med Gasverket. Jag tycker själv om graffiti. Det är roligt att se hur lagliga väggar i Malmö byter skepnad, säger han.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons