Annons

Dansare från Trelleborg tävlar i Talang

På fredag kväll sitter tjejerna i dansgruppen The recruitz bänkade i soffan. Då sänds deras medverkan i tv-programmet Talang.
– Även om vi vet hur det gick så känns det jättepirrigt, säger ledaren Frida Ekberg Bennecir.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 14 januari 2022
Gruppen The recruitz från Danzfit i Trelleborg tävlar i Talang på fredag den 14 januari.
Gruppen The recruitz från Danzfit i Trelleborg tävlar i Talang på fredag den 14 januari.Foto: TV4/Gustav Hallén

Det var i samband med invigningen av jätteväggen som de åtta tjejerna i den yngre gruppen The recruitz gjorde avtryck på projektledaren Anna Pauli.

– Hon tipsade Talang om oss och så hörde de av sig, berättar Frida Ekberg Bennecir som driver Danzfit.

Annons

Gruppen fick skicka in några videor där de visade vad de kan och bjöds sedan in till Stockholm.

– Jag vet att några av er sökt till Talang tidigare och att det är en stor dröm. Men i fjor var det en dansgrupp från Eslöv som gick ganska långt så vi kände att vi nog fick avvakta. Men detta är ett gäng som hoppar på alla chanser – och det lönar sig, fortsätter Frida Ekberg Bennecir och möts av glada tjut från de åtta tjejerna.

I oktober tog gänget tåget till Stockholm och tillbringade sedan två dagar i huvudstaden. Mest tid tillbringade de i tv-studion.

– Det var en jättekul upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Jag hoppas att detta fortsätter, sprudlar Tova Söderlin och berättar att juryn består av Bianca Ingrosso, David Batra, Edward af Sillén och Sarah Dawn Finer.

– David hade koll på Trelleborg. Han pratade om både Gummifabriken och palmerna, berättar Tania Riderelli Rio som leder gruppen tillsammans med Frida Ekberg Bennecir.

Ledarna Frida Ekberg Bennecir, längst till vänster, och Tania Riderelli Rio, längst till höger tillsammans med tjejerna i The recruitz som täclar i Talang i TV4.
Ledarna Frida Ekberg Bennecir, längst till vänster, och Tania Riderelli Rio, längst till höger tillsammans med tjejerna i The recruitz som täclar i Talang i TV4.Foto: Tomas Nyberg
”Det var en jättekul upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.”
Tova Söderlin

Smilla Rudolfsson bor i Ystad men tränar med gruppen i Trelleborg. Hon berättar att en stor del av dagen i Stockholm gick åt till intervjuer.

– En gång fick vi öva, sedan var det dags att stå på scen. Jag minns typ ingenting för att jag var så nervös, berättar Smilla.

Det är en känsla som Frida Ekberg Bennecir delar.

– Man var som i en egen bubbla. Även om vi vet hur det gick så känns det jättepirrigt, konstaterar hon.

Stella Borglin förklarar att allt är inspelat och att de alltså vet hur juryn tryckt på sina knappar.

Annons

– Men det berättar vi inte…

Med sig hade de ett enormt stort stöd i form av föräldrar som satt i publiken och hejade när tjejerna intog scenen.

– Vi dansar typ street. I början skulle vi vara lite skumma och använda oss av mycket uttryck. Målet var att överraska juryn med våra karaktärer, förklarar Elin Steffensen Williams och fortsätter:

– Jag tyckte inte det var svårt för jag är bra på det. Jag vet var jag har min styrka.

– Ja, alla var väldigt säkra när vi väl gick in, berömmer Tania Riderelli Rio.

The recruitz är egentligen två grupper, en äldre och så det här gänget som är mellan 11 och 13 år. Att meddela de andra att de inte blivit utvalda att åka var en tuff uppgift för Frida Ekberg Bennecir, men de tog det bra.

– De är glada för tjejernas skull och att gruppen och skolan syns, säger hon.

Under själva uppträdet var tjejerna så fokuserade att de inte minns något. På fredag bänkar de sig i tv-soffan för att se hur det blev.
Under själva uppträdet var tjejerna så fokuserade att de inte minns något. På fredag bänkar de sig i tv-soffan för att se hur det blev.Foto: TV4/Gustav Hallén

Förutom mötet med juryn, stunden på scen och resan till Stockholm så finns det andra minnen som etsat sig fast hos gruppen.

– Det hände mycket bakom scenen under inspelningen. Detta är ett socialt häng, konstaterar Frida Ekberg Bennecir.

Tjejerna berättar i munnen på varandra hur de hade ett dansbattle med några äldre damer bakom scenen.

Annons

– En av dem var över 80 år! Jag hoppas att det kommer med i tv-sändningen, säger Tova Söderlin.

– Det gör det garanterat, säger Frida Ekberg Bennecir.

Fakta

Talang

På fredag den 14 januari börjar den tolfte säsongen av underhållningsprogrammet.

Personer och grupper med olika talanger tävlar om att bli det årets talang. I tävlingen röstas talanger vidare genom olika steg tills man bara har vinnaren kvar. Programmet är en svensk version av den brittiska förlagan Britain's Got Talent, som skapades av Simon Cowells produktionsbolag Sycos. Sycos har även legat bakom programformatet X Factor och Idol-franchiset. Programmet har en eller flera programledare samt en jury. Från början är det juryn som avgör vilka talanger som ska gå vidare i tävlingen, därefter blir det tittarna som tar över makten, först delvis i semifinaler och sedan helt i finalen.

Den svenska versionen hade premiär i TV4 våren 2007 med namnet Talang, och sändes därefter årligen varje vår fram till 2011. Därefter lades programmet ned på obestämd framtid eftersom kanalen ville fokusera på andra underhållningsprogram. Två år senare, den 19 juni 2013, meddelade TV3 att man köpt rättigheterna till Talang, samt att man skulle sända en ny säsong under våren 2014, under det nya namnet Talang Sverige.

Våren 2017 började TV4 sända programmet igen, under den ursprungliga titeln Talang. Zara Larsson är med sina tio år den hittills yngsta vinnaren.

Källa: Wikipedia

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons