Annons

Dans på rak linje med runda hjul

Linedance går lika bra att dansa på hjul som till fots.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2007
Både Hanna Persson och hennes assistent Lena Nilsson tycker det är jättekul med linedance på hjul.
Både Hanna Persson och hennes assistent Lena Nilsson tycker det är jättekul med linedance på hjul.Foto: 
Jimmy Karlsson hjälper Anesa Gjoci på dansgolvet.
Jimmy Karlsson hjälper Anesa Gjoci på dansgolvet.Foto: 
Maria Lippe fick idén om rullstolsdans genom en vän som är rullstolsanvändare. Nu har hon anpassat linedance så att hjulburna ska kunna delta. Bilder: Claes Nyberg
Maria Lippe fick idén om rullstolsdans genom en vän som är rullstolsanvändare. Nu har hon anpassat linedance så att hjulburna ska kunna delta. Bilder: Claes NybergFoto: 

– Push, push, shake it, upp, ner, vi byter vägg!

Maria Lippes mikrofonförstärkta röst hörs över musiken som strömmar ut ur högtalarna i Parken i Trelleborg. På dansgolvet står drygt tio ekipage och följer med i rörelserna som Maria Lippe visar på scenen. Det är linedancekurs i Parken, men inte bara vanlig linedance utan Wheels on line, dans anpassad för rullstolsanvändare.

Annons

I dag är det kursdeltagare från bland annat Fågelbäckskolan och Trelleborgs dagcenter som svänger runt i lokalen. På just denna kurs går det till så att en gående assistent kör runt med sin rullstolsburna danspartner.

– Det finns också linedance anpassad för rullstolsanvändare som kör sina stolar själva. Det är en annan sak som jag gärna skulle vilja syssla mer med. Men det är mycket svårare att nå ut till dem, berättar Maria Lippe i en paus mellan danserna. För att locka folk till Wheels on line har Maria Lippe vänt sig direkt till skolor och dagcenter och hon har fått mycket positiv respons.

– Intresset har varit över förväntan. I dag är det lite glest eftersom ett stort gäng är på teater i Malmö, säger Maria Lippe.

Kursen som genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan omfattar fem träffar och deltagarna kommer lära sig lika många danser.

– Jag översätter de vanliga danserna och anpassar dem till rullstolsanvändarna. Till exempel har jag gjort handrörelser som påminner om hur fotrörelserna ser ut i vanliga fall. Hanna Persson, 16 år, och hennes assistent Lena Nilsson fick höra om Wheels on line via Hannas skola.

– Det är kul att det finns något som är speciellt utformat för rullstolsburna, säger Lena Nilsson.

Hanna Persson är blind men tycker om musiken och hon skiner upp och skrattar när Lena Nilsson svänger runt med henne i stolen på dansgolvet.

– Hanna blir alltid glad när hon hör att vi ska åka hit. Även om de rullstolsburna inte dansar helt själva får de känna rytmen och musiken, säger Lena Nilsson.

– Vi skulle verkligen vilja fortsätta att dansa, jag hoppas det finns möjlighet till det även när den här kursen är slut, säger Lena Nilsson. För Maria Lippe finns det en stor del friskvård i dansen.

– Musik blir man glad av och aktivitet är hälsosamt. Slår man ihop musik och aktivitet blir det ju dans, säger hon och skrattar.

Annons

– Det är härligt med det här gänget för de håller inte inne med glädjen och känslorna som vissa vanliga dansare gör. De släpper fram allt, säger hon.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons