Annons

Dans och musik runt Skegrie mölla

Det var många som unnade sig en sillamacka i skuggan av Skegrie mölla under söndagen. Då firades årets mölledag under en värmande sol med musik och dans.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2004

Skegrieborna Elsie Ahl och Kerstin Olsson testade turen vid lotteriståndet i hopp om att vinna en saftig sockerkaka men när det blev nitar gick färden istället till kakfaten i serveringstältet.

- Det är något visst med detta. Möllan ligger fint och den är viktig för att få byn att leva, säger Elsie Ahl.

Annons

- Det har blivit lite av en tradition att komma hit under arrangemanget. Det är som hemma eftersom vi bor precis här i närheten, fortsätter hon berättar att de brukar ta promenaden över åkrarna även när mölleplatsen har loppis eller julmarknad.

Samtidigt ligger folkdanslaget i startgroparna för en svängom nedanför möllan. Årets mölledag lockade även med levande musik i form av ett band som drog låt efter låt med dansvänlig musik.

För de som var intresserade av möllans historia gick vägen in i den knarrande kvarnen. Där fanns sakkunnige Bertil Carlsson på plats för att berätta hur mekanismen fungerade när kvarnhjulen rörde sig en gång i tiden, senast 1947.

Nu kan det åter bli aktuellt med rörelse i kvarnen. Vingarna är under reparation, ett arbete som egentligen skulle bli färdigt under sommaren.

- Men det blev för varmt. Det är svårt att jobba högst uppe då, säger Bertil Carlsson som dock påpekar att själva mekanismen inne i kvarnen även i fortsättning får vila.

Skytts Härads hembygdsförening ligger i spänd väntan på beslutet om byggnadsminnesmärkning. Länsstyrelsen har sagt ja och nu väntar man på kommunens utlåtande.

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons