Annons

Dannegården överklagar dom

Hyresgästerna borde ha betalat hyran, menade Ystads tingsrätt i sin dom efter tvisten med de tidigare fastighetsägarna. Fel, menar hyresgästerna som nu överklagat domen till hovrätten.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2013
Foto: Tomas Nyberg

Under rättegången i Ystad krävde den tidigare fastighetsägaren ersättning för de hyror som paret Georgsson, som drivit hotell Dannegården sedan 2009, antingen deponerat eller helt enkelt låtit bli att betala. Hyresgästerna år sin sida yrkade på ett skadestånd på 400 000 kronor eftersom de anser sig ha förlorat inkomst till följd av att fastigheten varit i dåligt skick. Det är enligt dem också därför som de låtit bli att betala en del månadshyror.

För två veckor sedan kom domen: Tingsrätten valde att gå på fastighetsägarnas linje och beslutade att hyresgästerna ska betala drygt 400 000 kronor till sin tidigare hyresvärd.

Annons

– Tingsrätten skriver att jag borde ha förstått i vilket skick köket var när vi skrev kontrakt med de tidigare ägarna. Vad den inte tar hänsyn till är att det i vårt kontrakt står att ägaren garanterar att alla myndighetskrav är uppfyllda, säger Lars Georgsson.

Köket, som behövde byggas om för att få lov att användas i full skala, är en av de centrala punkterna i tvisten. Tingsrätten gjorde bedömningen att det måste få lov att ta rimlig tid när ett kök ska byggas om, och att hyresgästen inte hade rätt att hålla inne med hyran på grund av att ombyggnaden drog ut på tiden. Lars Georgsson hävdar däremot att det enbart handlade om ett mindre ingrepp som borde åtgärdats tidigare.

– Det tog två dagar när det väl blev gjort, men fastighetsägaren har inte satt sin fot i huset vid någon av de felanmälningar som vi gjorde, säger han.

Förutom att överlägga med sin advokat har Lars Georgsson också varit i kontakt med branschorganisationen för svensk besöksnäring, Visita, och dennes chefsjurist. Nu har Lars Georgsson skickat in ett överklagande.

– Vi anser att de felkatigheter som finns i tingrättens dom påverkar alla i vår bransch. Jag är helt övertygad om att hovrätten kommer att lyssna på oss.

Den tidigare ägarens advokat, Martin Jönsson på Moll Wendén advokatbyrå, tror att hans klient har goda chanser att vinna målet även i hovrätten om ärendet får prövningstillstånd där.

– Vi har ju vunnit i tingsrätten redan, säger han.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons