Annons

Dannegården har försatts i konkurs

Hotellet och restaurangen Dannegården i Trelleborg har gått i konkurs. Konkursförvaltaren hoppas hitta en köpare till hela verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 13 september 2013
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

- Vi driver verksamheten vidare under konkursen, berättar Lennart Atteryd på Ackordscentralen som är konkursförvaltare.

Under tiden närmast före konkurstillfället hade Dannegården, eller Dahok AB som bolaget heter, varit föremål för ett antal ansökningar om betalningsföreläggande samt restförda skatter och avgifter. Ägaren vid konkursen uppger att orsaken till konkursen är den domstolstvist som Dannegården haft med den förre fastighetsägaren. Tingsrätten beslutade att Dahok AB måste betala 750 000 kronor som företaget tvingats deponera. Domen är överklagad till hovrätten.

Annons

Medan konkursförvaltaren driver företaget vidare letar man efter någon som vill ta över.

- Vi tar under tiden emot anbud på verksamheten, säger Lennart Atteryd. I första hand letar vi efter någon som vill ta över hela rörelsen.

Men man är inte helt främmande för att ta emot anbud på delar av verksamheten heller.

- Om det visar sig att vi får flera anbud som tillsammans ger mer så kan vi anta dem, säger han.…Lennart Atteryd menar dock att det ofta inte är den bästa lösningen.

- Den här typen av rörelser ger ofta bäst värde om de säljs som en helhet, säger han. Dannegården har ju även ett gott rykte som en köpare kan ta tillvara på.

Dannegården startades av Kaj Dannegård 1985 när han köpte skeppsredare Eruths villa i Trelleborg som byggdes om till Hotell Dannegården.

Han fick för detta Trelleborgs Allehandas Kulturstipendium 1991 ”för att han gjort Trelleborg lite vackrare”. Dannegårdens restaurang var i många år omtalad som en av Sveriges bästa.

1992 övertog sonen Per Dannegården verksamheten tillsammans med en kompanjon.

Dannegården är det andra hotellet i Trelleborg som går i konkurs på kort tid. För en tid sedan var det Horizont som efter att ha gått dåligt en längre tid försattes i konkurs med skulder på nästan två miljoner. Hälften av skulderna bestod av obetalda hyror.


Hotellet och restaurangen Horizont har dock fått en ny ägare; medan hotellet varit öppet hela tiden är restaurangen stängd för renovering.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons