Dåligt väder drabbar duvsporten

Regn och åska gör det svårt för brevduvorna att hitta hem. På tisdagen fick Bengt-Göran Fagerström i skärgården på västkusten oväntat besök av en förvirrad Trelleborgsduva.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2004

Lars Delin packar sina duvor för en tävling i Amsterdam i helgen samtidigt som han ber en stilla bön till vädergudarna. Åska och regn är inget för brevduvorna. BILD: CLAES NYBERG Utmattad slog den sig ner på parets altanbord på Hamburg ö och lät sig utfodras med solrosfrö och vatten. Ringmärkningen gav en fingervisning om var duvan kom ifrån. - Jag spårade den till Trelleborg via internet, den hade nr 99 på ringen kring foten, det skulle innebära Trelleborgs Västra Brevduveklubb, säger Bengt-Göran Fagerström. Eftersom han var på väg hem till Västerås när duvan anlände kan Bengt-Göran Fagerström inte berätta något mer om duvans vidare öden. Men vem äger duvan? En rundringning i Söderslätts brevduvekretsar ger snabbt besked. Den förirrade duvan tillhör Lars Delin i Skanör. Han deltog med fem duvor i SM i Östersund på måndagen. - Duvorna släpptes i måndagsmorse. Vi trodde vädret skulle vara bra men de måste ha gått in i dåligt väder nånstans på vägen hem. De första av Lars Delins duvor kom hem redan efter tolv timmar, men han saknar fortfarande två. - Det händer så med brevduvor ibland, säger han luttrat. Årets sommarväder har definitivt inte gynnat brevduvesporten som bara är aktiv från maj till slutet av augusti. Duvorna tappar navigeringen när det åskar och regnar. - Det har varit hemskt för vår del. Många tävlingar har blivit inställda, suckar Lars Delin. Han har hållit på med brevduveflygning i tolv år och kallar sig fortfarande nybörjare eftersom de flesta i sporten är äldre gentlemän med femtio års erfarenhet. Han flyger med runt trettio duvor per säsong. En tre, fyra stycken brukar komma på avvägar. - Men de flesta dyker upp förr eller senare, säger han förtröstansfullt. Rådet till de som hittar en utmattad brevduva är att ge fågeln mat och rent vatten i en liten skål. Duvan äter alla slags torkade sädeslag, korn, vete, majs, ärtor, bönor och fågelfrö. Ger inte duvan sig av igen under dagen, så kan man försöka fånga den och läsa av fotringen. Exempel på en svensk brevduva kan vara: S 88-99-0032, där S står för Sverige, 88 betecknar klubb, 99 är årtalet. 0032 är ett följenummer, med vilket man kan utläsa ägaren i förbundets ringlista. Brevduveförbundets medlemmar är givetvis tacksamma för besked om upphittade duvor.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.