Annons

Dåligt med honung i år

Biodlaren Arne Carlsson är nöjd. För tillfället. När molnen spricker upp och värmen för en stund sveper in över Trelleborg och Gislöv drar sig bina genast ut i jakt på nektar. Annars har den kalla sommaren varit mörk för biodlarna.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2004
BILD: JEANTTE LARSSON
BILD: JEANTTE LARSSONFoto: 

BILD: JEANETTE LARSSON Vädret har varit så dåligt att den normala produktionen av svensk honung väntas bli mycket lägre än normalt. Svenska odlare bidrar annars med mellan 40 och 60 procent av all honung som äts i landet. Men nu gör kylan att få bin vågar sig utanför kupan. - Rapsen är viktig för oss odlare här på Söderslätt, säger Arne Carlsson. - När den blommade i år var det kallt, blåsigt och torrt. Det ska vara precis tvärtom, fortsätter han. Hittills i år har Arne Carlssons fem bisamhällen producerat 25 kilo honung vardera. Under ett normalår brukar skörden bli mellan 30 och 40 kilo per samhälle. Alltså ligger produktionen inte så mycket under det normala. Men när Arne Carlsson visar upp vaxkakorna ur en av de vanligtvis honungsfyllda "skattkistorna" i kuporna, gapar de tomma. Arbetsbina kryper över kakorna men inget finns lagrat inför framtiden. Sommarens andra skörd är hotad och frågan är om det blir någon av den smakrika sensommarhonungen i år. Men även bina själva hotas om de inte får tillräckligt med motståndskraft när det är varmt. BILD: JEANETTE LARSSON - Det kan bli problem med övervintringen också. Bina bygger upp sin styrka under sommaren för att överleva, säger Arne Carlsson. Han är ordförande i Sydvästra Skånes biodlareförening och bland resten av de 60 medlemmarna finns samma problem. - I Småland har de säkert det ännu värre. Men vi får väl ta det här som ett mellanår som man brukar säga, suckar Arne Carlsson. Förutom att drönarna (hanarna) helst stannar hemma i kylan och låter sig bli matade av odlaren, så vägrar drottningen också att flyga ut. Därför parar hon sig inte och bisamhället förnyas inte. I vissa fall måste samhällen slås ihop för att klara sig. Och en ny färdigbefruktad drottning köpas in. - I normala fall kan en drottning lägga 2 000 ägg om dagen, säger Arne Carlsson. - Och för ett kilo honung krävs 60 000 utflygningar från kupan, fortsätter han. Trots det tillfälligt varma vädret verkar vägen dit lång när man ser på kupornas utflygningplats, där några enstaka modiga och köldtåliga arbetsbin strävar efter att samla in mat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons