Annons

Dålig tullinformation inget brott

Tullarna anmälde Tullverket till Arbetsmiljöverket i Stockholm som skickade anmälan till sin enhet i Malmö som meddelade att det inte är ett brott mot arbetsmiljölagen att inte informera. Anmälan gällde att Tullverket inte informerat facket, Tull-Kust, om utredningen som föreslår att alla tullarna i Trelleborg ska sägas upp.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2008
Det lokala fackets anmälan mot Tullverket för informationsbrist togs inte upp av Arbetsmiljöverket. Arkivbild: Tomas Nyberg
Det lokala fackets anmälan mot Tullverket för informationsbrist togs inte upp av Arbetsmiljöverket. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Nu bollar tullarna anmälan till sina företrädare i Stockholm.

- Det får lösa det i Stockholm, säger Harry Wiktor facklig företrädare för Tull-Kust i Trelleborg. Där har vi jurister som vi anlitar för sådana här frågor.

Annons

Harry Wiktor berättar också att centrala Tull-Kust informerats om utredningen och förslagen på tisdagen. Men han är besviken. På mötet representerades Tullverket av utredningesledningen men generaltulldirektören Karin Starrin var inte där.

- Jag är besviken och förbannad på att hon inte var närvarande, säger Harry Wiktor.

Men samtidigt känner han sig nöjd med politiker runt om i landet intresserat sig för tullarnas åsikter om utredningen och deras kritik.

- Stödet från politiker runt om i hela landet fungerar, säger han. Bakgrunden till utredningen "Åtgärder för verksamhetsutveckling med en budget i balans" är att, enligt utredningen, Tullverket riskerar att få ett budgetunderskott på 500 miljoner kronor år 2012. Målet var alltså att minska kostnaderna med den summan. För att nå det målet ska verksamheten effektiviseras samtidigt som personalen ska minskas med 300, framför allt inom brottsbekämpningen, som tullarna i Trelleborg tillhör.

Tullverksamheten läggs ner på ett antal platser i landet och personalen sägs upp. I Trelleborg sägs personalen upp, enligt förslaget senast i maj i år, men tullverksamheten ska vara kvar men skötas av grupper som kommer till Trelleborg från Helsingborg, Malmö eller Ystad.

Genom att säga upp 300 personer sparar Tullverket in omkring 150 miljoner kronor. Men hur de andra 350 miljonerna ska sparas framgår inte av utredningen. Från och med 2009 ska dock omkring 170 personer anställas.

När Trelleborg ska skötas från andra orter försvinner fyra av tullens 21 grupper i Skåne, en minskning av gränsskyddet med 20 procent, körtiden från de andra orterna oräknad.

Christer Hansson

0410-545 42

christer. hansson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons