Annons

Dålig luft förkortar livet

Luftföroreningarna i Trelleborg ligger under gränsvärdena men påverkar ändå människors hälsa - kortare livslängd, fler till sjukhus och förvärrad astma är några konsekvenser.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2009

Den största källan till luftföroreningar i Trelleborg är sjöfarten. Därför räknar kommunens utredare med ökade utsläpp om hamnen byggs ut.

Men redan med dagens nivåer påverkas vi av utsläppen - till exempel märker den som har astma eller känsliga luftrör förmodligen av utsläppen i form av till exempel förvärrad astma. För visst påverkas vi av luftföroreningar, även vid de halter som förekommer i Skåne i dag och även om de inte överskrider gränsvärdena. Det säger Kristina Jakobsson, överläkare på Arbets-och miljömedicinska kliniken vid Lunds Universitetssjukhus.

Annons

Jämfört med andra delar av landet är Skåne särskilt drabbat, inte minst på grund av de luftföroreningar som blåser in från kontinenten. Konsekvenserna är flera: Svenska forskare har beräknat att luftföroreningarna i genomsnitt kan ge tio månaders kortare livslängd för befolkningen i de skånska städerna, och sju månader kortare på den skånska landsbygden.

- Den som har känsliga luftrör eller astma kan känna av utsläppen i form av till exempel värre astma, säger Kristina Jakobsson.

Bland vuxna i sydvästra Skåne har forskarna också sett att det är vanligare med astmabesvär bland dem som bor nära starkt trafikerade vägar än bland dem som inte har stora vägar nära bostaden.

Men om det beror på partiklarna, svavel- eller kvävedioxid går inte att särskilja:

- Nej, man reagerar på blandningen av föroreningar, säger Kristina Jakobsson och tillägger att den som har friska luftrör inte märker så mycket av utsläppen. När forskare tittat på utsläppen i ett större sammanhang så visar det sig att under perioder med höga halter av luftföroreningar är det också fler människor som söker sjukhusvård för luftrörsbesvär och hjärt- och kärlsjukdomar. Barn och gamla är särskilt känsliga.

- Därför är det angeläget att sträva efter att sänka andelen av luftföroreningshalter för att folk ska må bättre, säger Kristina Jakobsson. En utbyggnad av hamnen kommer, enligt kommunens beräkningar, innebära att dygnsmedelvärdet av svaveldioxid ökar med 20 procent. Halten av kvävedioxid i stadsluften kan komma att överskrida gränsen på 60 mikrogram per kubikmeter, kommunens prognos talar om halter runt 85 mikrogram per kubikmeter på den mest belastade punkten i staden.

Både kväve- och svaveldioxid och andelen partiklar i luften håller sig fortfarande under gränsvärdena. Men kvävedioxiden i luften ökade enligt kommunens senaste mätning år 2007-2008 till att ligga strax under den övre tröskeln på 60 mikrogram per kubikmeter och dygn.

Vad det gäller partiklar kommer mycket från kontinenten - huvuddelen av det som finns i luften kommer med långväga transport. Partiklarna bildas framförallt vid förbränning. Trafiken är en annan källa, med avgaspartiklar och partiklar från väg- och däckslitage. Lokalt kan partiklar från vedeldning också vara ett bekymmer.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons