Dålig koll på skolmat som slängs
2009 gick Naturvårdsverket ut med en larmrapport som visade att det varje år slängs mat för 600 miljoner kronor i de svenska skolorna. Efter det tog ett antal kommuner, däribland Kiruna och Tyresö, krafttag mot matsvinnet. När Trelleborgs Allehanda ringer Trelleborgs kommun för att höra hur de hanterar matsvinnet har ställföreträdande kostchef Liselott Gullstrand inga siffror på hur mycket mat som slängs i skolorna. Några dagar senare har Liselott Gullstrand och kostchefen Ulrika Arnell svar på vår fråga.
– Skolorna i Trelleborg slänger tillsammans 134 kilo mat per dag. Det är ca 20 gram per elev. Sedan slängs ungefär lika mycket i köken, av det som man inte kan ta vara på, säger Liselott Gullstrand.
Siffrorna ska dock tas med en nypa salt. Det framkommer att de tidigare inte har gjort någon generell undersökning av matsvinnet i Trelleborg, utan att man dagen efter TA:s samtal bett skolorna att väga matavfallet.
– Vi borde kanske ha vägt det tidigare, men vi har ingen policy som säger att det ska göras.
Liselott Gullstrand påpekar att vissa skolor inte har en våg, men att det ska införskaffas. De kök som saknade våg fick uppskatta vikten. Enligt Liselott Gullstrand styr köken själv kontrollen genom att se hur mycket som blir över och anpassa matbeställningarna efter det.
I Malmö kommun gör man undersökningar två gånger per år och man har fört siffror på matsvinnet de senaste fyra åren. Helene Löfven, chef på Malmö Skolrestauranger, berättar att svinnet har minskat sedan de började med mätningarna.
– Vi ligger ganska bra till i Malmö jämfört med andra kommuner som mäter svinn. Nu ligger vi på 8 - 10 procent, jämfört med de femton procent som är medelvärdet. Men vi hade nog också runt femton procent svinn innan vi började mäta. Det är en miljöfråga för oss, men det kostar även skattebetalarna pengar.
Trelleborgs kostchef Ulrika Arnell, som tidigare jobbat med skolmaten i Malmö, känner till deras åtgärdsplan för att minska matsvinnet, men säger att den inte är aktuell för Trelleborgs skolor riktigt än.
– Det är ett bra projekt, allting med rutiner är skitbra. Speciellt sådant man inte behöver göra dagligen. Men allting rörande skolmaten är nytt i Trelleborg, vi håller på att bygga upp allt från grunden. Just nu är det viktigare att eleverna får rätt mat på tallriken och att vi kommer tillrätta med matsedlarna. Så det har ingen prioritet just nu.
Först efter sommaren nästa år kommer deras projekt mot svinnet att komma igång, tror Ulrika Arnell.
– Vi kan inte gå för fort fram, vi har många projekt på gång och vi måste få med oss personalen. Vi kan inte dränka dem i papper utan får se till att stryka dem medhårs.
Hon inser dock vikten av att vara medveten om matsvinnet.
– Det är en stor fråga och det finns pengar att spara. Men allting har sin tid. Ingenting är glömt och ingenting är gömt.