Annons

Dags för första lasarettsflytten

Trelleborgs nya lasarett börjar ta form. Hälften av den nya vårdbyggnaden är färdigt och i dag går första flyttlassen till de nya lokalerna. Dit flyttar en av lasarettets två medicinavdelningar som hittills har legat i huvudbyggnaden.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2003

Förråd, medicin och utrustning som för tillfället inte används flyttas i dag och i morgon, patienterna flyttas först på onsdag. Hur är stämningen på avdelningen? - De längtar och tycker det är spännande. Det är förstås pirrigt och många tänker: Hoppas att alla är friska, bara vi inte får någon sjukfrånvaro, berättar projektsekreteraren Christina Edlund. Nästa vecka flyttar bland annat gynekologiska och kirurgisk-urologiska mottagningarna. Om två veckor är det dags för lasarettets andra medicinavdelning. Frågan om det behövdes ett nytt lasarett i Trelleborg väcktes redan i mitten av 1970-talet. Sedan dess har turerna varit många och komplicerade. I mitten av 1990-talet beslutade den socialdemokratiska majoriteten i dåvarande Malmöhus läns landsting att uppföra ett nytt sjukhus. Landstingets dåliga ekonomi gjorde dock att byggstarten frös inne. Den nuvarande borgerliga majoriteten i region Skåne fick ärva frågan och i oktober 1999 klubbades beslutet igenom i ett enigt regionfullmäktige. Lasarettet som nu tar form utgår nästan helt ifrån en arkitekttävling som ägde rum 1995. Byggnadsarbetet inleddes hösten 2001 och är uppdelat i tre etapper. Det nya lasarettet beräknas vara klart i april 2005. Etapp ett - som motsvarar hälften av nya vårdbyggnaden och en ny ambulanshall - skulle egentligen ha varit klar i december förra året. Varför har arbetet försenats? - Arbetet med grunden tog lite längre tid än man räknat med, säger Christina Edlund. Etapp två, som bland annat omfattar ny huvudentré med apotek och träningsbassäng, är påbörjad. Byggnadsarbetarna har grävt för bassängen och i maj är det dags för rivningen av nuvarande huvudbyggnad. - Rivningen kommer att utföras efter hand. Vecka 17 börjar vi såga i huset, säger Christina Edlund.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons