Annons

Dags för festival på slätten

Nästa helg är det dags för Äspöfestivalen. Den lilla festivalen som växer för varje år, men den ska inte bli för stor.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2013
Erika Rosén och Victoria Ahlberg vid scenen som står redo för nästa helgs festival. Victoria Ahlbergs hus skymtar i bakgrunden
Erika Rosén och Victoria Ahlberg vid scenen som står redo för nästa helgs festival. Victoria Ahlbergs hus skymtar i bakgrundenFoto: Anna Wahlgren
Victoria Ahlberg och Erika Rosén startade Äspöfestivalen som en sommarfest, men redan året därpå hade det växt till en festival. I år hoppas de på 400 besökare.
Victoria Ahlberg och Erika Rosén startade Äspöfestivalen som en sommarfest, men redan året därpå hade det växt till en festival. I år hoppas de på 400 besökare.Foto: Anna Wahlgren

– Vi får inte växa för fort utan vi vill behålla den mysiga känslan, säger Erika Rosén.

Festivalen startade som en sommarfest för fyra år sedan, men redan året därpå hade festen växt till en festival med 100 besökare. Förra året kom 300 besökare och i år hoppas man på 400. Varje år funderar de på om årets festival var den sista.

Annons

– Men det brukar bara gå ett par dagar efter festivalen så säger vi att klart det blir en ny festival nästa år, säger Victoria Ahlberg.

Äspöfestivalen hålls på hennes tomt, bakom huset på Äspövägen. Under övriga året arrenderas marken ut till en bonde, som i år sått gräs på åkern inför festivalen för att göra festivalområdet lite grönare. Grannsämjan verkar över lag vara mycket god. En av grannarna bistår med ljus till parkeringen för festivalbesökare, en annan upplåter sin mark till just parkering och en tredje granne brukar låna ut en gunga till barnen.

– Och så kommer de hit och lyssnar på artisterna så klart, säger Erika Rosén.

Både hon och Victoria Ahlberg är själva musiker och har uppträtt på festivalen tidigare år, samtidigt som de också varit ute och spelat på andra ställen. Denna erfarenhet tror de är en av bakgrunderna till att festivalen fått gott rykte bland artister.

– Hos oss ska artisterna ha det bra och bli bortskämda, säger Erika Rosén.

Festivalbesökarna är enligt de båda en blandad kompott, dels barnfamiljer från byarna runt omkring och dels folk som annars syns kring Möllevångstorget i Malmö.

Artistvalen

– Vi bokar det vi själva tycker om och kan stå för, säger de om artisterna som bokats i år och tidigare år.

Anna Järvinen är en artist som de lyssnat på sedan hennes tid i Granada men också när hon började släppa eget material.

– Hon har ett lugn och en värme som passar och hon skriver fantastiska texter, säger Victoria Ahlberg.

Annons

Anna-Lena Brundin kommer att köra stå-upp, något som många i trakten verkar uppskatta då de båda fått en del frågor och glada kommentarer. Malmöbandet VED spelar psykedelisk musik, vilket de tror kommer att passa bra med miljön och ge en drömsk stämning. Senare på kvällen brukar scenen förvandlas till ett dansgolv, som också sprider sig nedanför scenen.

Förra året visades två filmer i garaget men det har slopats i år. Alltför få ville sitta inne i garaget när solen gassade utanför, och även i år ska solen skina.

– Vi fick den första väderprognosen i dag och det ser bra ut, säger Erika Rosén.

I stället blir det klädbytardag - ta med dig kläder du tröttnat på och ta med dig något nytt hem. För den som hellre vill ha med sig något hårt hem finns det chans också för detta. En musikmarknad kommer att hållas i garaget där bland annat instrument och skivor ska säljas.

De båda arrangörerna medger att de under själva festivalen har svårt för att helt kunna slappna av och njuta.

- Vi brukar säga till varandra att nu ska vi ha kul, att det är vår festival, säger Victoria Ahlberg.

Många nära och kära brukar dessutom ge en extra hand och se till att de förverkligar löftena till sig själva och faktiskt njuter av sin fest.

Festivalen tar inget inträde, istället är det upp till besökarna att lägga hur mycket eller lite de vill i kollekten. De större artisterna har ett avtalat gage medan de mindre etablerade artisterna delar på pengarna som kommer in.

– Vi har märkt att kollekten är uppskattad av våra besökare och de brukar vara generösa. Artisterna blir ofta positivt överraskade, säger Victoria Ahlberg.

Tidigare i år beviljades festivalen 20 000 kronor i kulturbidrag från kulturnämnden, plus att de har viss sponsring från olika håll. Men det handlar också om risktagning.

Annons

– Man måste våga satsa för att vinna, säger Victoria Ahlberg.

Förutom Erika Rosén, och Victoria Ahlberg är även Magnus Larsson och Henrik Hoffer arrangörer

Lisa Kron
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons