Annons

Dags för äggakaka i Smygehamn

Nu är det åter dags för äggakaka i Smygehamn, när LRF bjuder in till arrangemanget Skånsk mat vid Köpmansmaga- sinet.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

– Det är 19:e året som vi ordnar Skånsk mat, berättar Marianne Andersson, som är en av dem som ansvarar för arrangemanget i år. Sammanlagt under åren har vi nog serverat 60 000 portioner äggakaka.

Marianne Anderssons son Olof Andersson, som är tio år, ska också vara med under Skånsk Matarrangemanget i Smygehamn, klädd som Nils Holgersson.

Annons

– Jag ska snacka med gåsarna, berättar han.

Det är LRF-avdelningarna på Söderslätt som arrangerar Skånsk mat och sammanlagt är det ett 100-tal medlemmar som varit engagerade.

– Syftet med Skånsk mat är att producenter och konsumenter ska kunna träffas, säger en annan av arrangörerna, Jan Hultgren. Det hela startar redan i kväll när Ugglarps slakteri ordnar grillkväll. Den skånska matmarknaden hålls helgerna 9 och 10 juli samt 16 och 17 juli. Då visar lokala producenter upp sina varor, som bröd, rökt korv, honung, marmelader, strutskött, svamp och mycket annat. Det blir även visning av spettkaksbakning samt naturligtvis försäljning av den berömda äggakakan.

– Det är några som regelbundet varje år åker ner från Småland för att äta äggakaka, berättar Eva-Lena Alvén, som är en av dem som lagar äggakakan.

Nu i helgen 9 och 10 juli är det även gammaldags kaffekalas.

– Det blir hembakta kakor som bjuds från våningsfat, berättar Marianne Andersson.

På tisdag den 12 juli blir det servering av pivepantofflor samt halstrad och rökt sill med underhållning av Skånska mannar från Skivarp som framför skånska låtar och visor.

Fredag 15 juli blir det grillkväll med Scan och 22 juli är det en kock som heter Bosse som anrättar fisk och kött. Även 5 augusti blir det grillkväll med en hemlig gästkock. Kvällsarrangemangen börjar klockan 18 och på helgerna håller matmarknaderna på mellan 11 och 16.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons