Annons

Dags att återuppta planerna för Smyge

Idéerna och planerna för att utveckla Smygehuk har varit många genom åren. Men av alla storslagna planer har det inte blivit mycket av.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

I maj 2007 invigdes Utkiken i Smygehuk och förra sommarn stod en ny toalett klar. Annars har det inte hänt så mycket nere på Sveriges sydligaste udde. Men det har inte saknats idéer. Havsvattenbassäng med sandstrand och upplevelsecentrum med akvarier, restauranger och butiker för att nämna några. 2009 kom ett förslag om att bilda Besöksmål Smygehuk, ett kommunalt bolag som bara skulle jobba med att utveckla och marknadsföra Smygehuk som besöksmål. Men inte heller detta har blivit verkighet.

En förklaring till att så många idéer inte blivit något mer än just idéer har varit att det saknas en detaljplan för området. Därför togs det första steget mot att detaljplanera Smygehuk för några år sedan och 2008 antogs ett planprogram. Tanken var att processen med att ta fram detaljplan skulle ta vid men så blev det inte.

Annons

-Det var de prioriteringarna man gjorde på stadsbyggnadsförvaltningen. Istället satte man fart för att få översiktsplanen på plats, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Den dåvarande stadsbyggnadschefen fick nya arbetsuppgifter och sedan dess har planarbetet legat nere. Ulf Bingsgård tror att det är dags att nu återuppta arbetet även om kommunen inte äger all mark i området.

-Frågan är om vi ska vänta tills vi har rådighet över hela området eller om vi ska planera för det vi har. Det känns inte som om vi kan vänta längre, säger Ulf Bingsgård.

I maj 2010 beslutade kommunstyrelsen att man skulle utlysa en projekttävling för en entrébyggnad på Smygehuk. Arkitekter skulle bjudas in att komma med förslag till hur byggnaden kan se ut. Men nästan ett år senare har det inte hänt så mycket mer med tävlingen.

-Det har inte blivit ett formellt förslag. Vi håller på att ta fram frågeformulär och ett upplägg kring hur en sådan här tävling ska gå till, säger Ulf Bingsgård.

En stötesten har varit hur juryn skulle se ut. Ulf Bingsgård gillade inte det första förslaget.

-Jag tyckte att det var lite tjänstemannatungt så jag kände att här var mer kvar att göra. Men min förhoppning är att tävlingen ska kunna gå ut innan sommaren, säger Ulf Bingsgård.

Han tror som Pia Jönsson-Rajgård i måndagens tidning, att Smygehuk har stor potential som ska tas tillvara med finess.

-Jag tror man ska ha en rofylld plats, här möter Sverige havet. En naturupplevelse kompletterat med de grundläggande mänskliga behoven. Tyvärr är det inte så välkomnande idag, säger Ulf Bingsgård.

Ann Ekstrand
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons