Annons

Dagbarnvårdare på väg till Trelleborg

Två företag med dagbarnvård som affärsidé är på väg till Trelleborg. Företagen har fått grönt ljus av bildningsnämnden att etablera sig i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2011
Foto: 

– Det är alltid bra med alternativ, säger bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M).

Dagbarnvård som omsorgsform har under några år fört en tynande tillvaro i Trelleborgs kommun. I dagsläget finns en knapp handfull dagbarnvårdare kvar. I takt med att förskolan byggts ut och fått högre pedagogiska krav på sig har allt färre efterfrågat dagbarnvårdare.

Annons

– I dag har vi ingen kö till våra dagbarnvårdare, säger Barbro Melander, bildningschef i Trelleborgs kommun.

De två företagen har ansökt om att få starta verksamhet med tio respektive sex dagbarnvårdare. Som mest kan 50 respektive 30 barn gå hos dagbarnvårdarna, som ska bedriva verksamheten hemifrån.

Bildningsnämnden vill inte ha någon åsikt om huruvida företagen kommer att lyckas med sina planer i Trelleborgs kommun.

– Vi har gjort en utredning och tillstyrkt att verksamheten kan starta. Sen får de själva hitta barnen som ska börja där, säger Lars Mikkelä.

Socialdemokraterna i bildningsnämnden ville skriva in i protokollet att barn som inte får plats i de kommunala förskolorna inte får hänvisas till de privata dagbarnvårdarna.

– Det här är den gamla sortens dagmammor. De bedriver nästan ingen pedagogisk verksamhet alls utan det handlar om barnpassning, säger Sven Lindkvist, gruppledare för Socialdemokraterna i bildningsnämnden.

Alliansen ansåg inte att en sådan protokollsanteckning var nödvändig eftersom lagstiftningen inte tillåter att man använder dagbarnvård som en reservväg för de barn som inte får plats i den vanliga förskolan.

– Det kan aldrig bli någon ersättning för vår förskola, säger Lars Mikkelä.

De två företagen har i sina ansökningar uppgett att de vill starta så fort som möjligt.

Karin Ohlsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons