Cyklister vårdslösa i farlig korsning

En busschaufför är, som bekant, oftast en man med glatt humör. Men Tony Stojcevski har ilsknat till och tröttnat på vårdslösa cyklister som riskerar sitt och andras liv - i synnerhet i den farliga korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen.
Trelleborg • Publicerad 16 september 2004
Korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen borde förses med trafikljus eller rondell, anser bussföraren Tony Stojcevski. BILD: TOMAS NYBERG
Korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen borde förses med trafikljus eller rondell, anser bussföraren Tony Stojcevski. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Det som hände regionbussföraren Tony i tisdags var nämligen inget ovanligt, men det fick bägaren att rinna över.

En cyklist kom farande på cykelvägen längs Tommarpsvägen och skulle över Hedvägen på övergångsstället, mitt framför bussen. Uppenbarligen tog han för givet att cyklister, liksom fotgängare, har företräde. Det har de inte.

– Jag fick ställa mig på bromsen, beskriver Tony Stojcevski. I sista stund bromsade killen också, annars hade han kört in i sidan på bussen. Den här gången gick det bra, men det är en tidsfråga innan en allvarlig olycka sker, anser Tony och hans bussförarkolleger.

– "Zebralagen" har gjort folk oförsiktiga, menar Tony. Fotgängare ser sig inte för, utan går rätt ut framför bilar utan att ha ögonkontakt med föraren. Och värst är cyklisterna.

Enligt lagen är bilister alltid skyldiga att släppa fotgängare över icke ljusreglerade övergångar. En cyklist, däremot, har bara företräde framför en bil i de fall då bilen svänger in på den gata som cyklisten är i färd med att korsa.

– Många cyklister förstår inte zebralagen, och egentligen har den inte gjort något bättre, tycker Tony Stojcevski.

– Tidigare tittade folk ordentligt åt höger och vänster först. Det gör de inte nu. Och vad vet man om dem som sitter bakom ratten? De sitter kanske och skruvar på bilradion eller pratar i telefon. Unga cyklister borde ha fått reglerna bättre förklarade för sig av föräldrarna och skolan, tycker Tony Stojcevski.

– Och korsningen borde man göra något åt. En enkel lösning vore stoppljus. Om man nu tycker det är för dyrt att bygga en rondell. Korsningen Tommarpsvägen-Hedvägen, vid livsmedelsbutiken Netto, är ett gammalt bekymmersbarn för Trelleborgs kommun. Många bilister klagar på att det kan vara stört omöjligt att ta sig över den hårt trafikerade Hedvägen om man når den från den mindre Tommarpsvägen.

Men på sikt ska problemet försvinna – om nuvarande planer håller. I samband med att en ny väg byggs mellan rondellen Västra Ringvägen-Hedvägen, norrut mot Tommarpsvägen, kommer man att stänga av anslutningen vid Netto så att man där får en trevägskorsning istället för en fyrvägs. Trafik från Skegriehållet som ska via Tommarpsvägen söderut till Hedvägen kommer då att slussas via västra rondellen istället.

Men när det blir av, det vet inte ens Staffan Stål, gatuchef på kommunal teknik.

– Det är på gång, men vi har det inte på agendan just för dagen, säger han.

– Det gör att vi inte kan lägga en massa pengar på att bygga en rondell till, eller sätta trafikljus i korsningen. Det blir dyrt, och ska vi sedan stänga korsningen, kanske om ett år, så är det pengar i sjön. Vi måste se på längre sikt och inte bara för dagen. Hedvägen är tungt trafikerad, och Staffan Stål inser problemen för bilister och cyklister att ta sig över den aktuella korsningen.

– Men cyklistproblemet har vi absolut inte bara där uppe, utan lite varstans i kommunen.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.