Cyklar blir vapen i kamp för Östersjön

De ska cykla 350 mil på tre månader. Genom nio länder. Allt för att skapa uppmärksamhet kring miljöproblemen i Östersjön.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2013
Christopher Haringa och Linda Lindström tog täten när kampanjen Race for the Baltic fortsatte sin långa cykeltur kring Östersjön.
Christopher Haringa och Linda Lindström tog täten när kampanjen Race for the Baltic fortsatte sin långa cykeltur kring Östersjön.Foto: Sara Johari

Första stoppet var vandrarhemmet vid fyren i Smygehuk dit cyklisterna anlände på lördagskvällen efter att ha startat kampanjen med en tripp från Malmö.

På söndagsmorgonen var det dags kliva upp på hojarna igen för färd mot Ystad via Tullstorpsån.

– Vid Tullstorpsån ska vi få information om det miljöprojekt som bedrivs där, säger Niki Sporrong på Fiskesekretariatet som var med och övervakade starten på den långa resan.

Kampanjen går under namnet Race for the Baltic och initierades av Zennström Philantropies, en fond som grundades av den svenske entreprenören Niklas Zennström.

Med i kampanjen är en rad organisationer, bland andra Fiskesekretariatet, Världsnaturfonden och Fältbiologerna.

Syftet är att allmänhet och beslutfattarna ska få upp ögonen för Östersjön, som kunde ha mått bättre.

– Det är ganska illa med Östersjön. Inom vissa områden har tillståndet förbättrats, till exempel har torsken fått ett uppsving. Men områden med döda bottnar har ökat väldigt mycket, säger Niki Sporrong.

Under turerna genom länderna kring Östersjön kan vem som helst hänga på, men kampanjen har en kärntrupp på fem personer som ska cykla hela sträckan. En av dem är Christopher Haringa från Boston.

– Fast jag kommer från USA så tycker jag det här är viktigt och vill gärna hjälpa till. För mig är alla hav viktiga, säger Christopher Haringa.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.