Annons

Cykelvägar och transporter engagerade

Transporterna till och från den nya biogasanläggningen i Jordberga samt frågan om cykelvägar mellan Anderslöv och Grönby. Det lockade ett 60-tal personer till torsdagskvällens medborgarmöte i Anderslöv.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2013
Det var i stort sett fullsatt i matsalen på Väståkraskolan när det hölls medborgarmöte om biogasanläggningen i Jordberga och framtidsvisioner för Trelleborg.
Det var i stort sett fullsatt i matsalen på Väståkraskolan när det hölls medborgarmöte om biogasanläggningen i Jordberga och framtidsvisioner för Trelleborg.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Biogasanläggningen som just nu håller på att byggas i Jordberga kommer att generera en stor mängd transporter. Första omgången grödor som ska rötas till biogas skördades redan i somras och då genomfördes omkring 600 transporter med traktorer och lastbilar till anläggningen under en vecka. Trots höga krav från Swedish biogas international som bygger och ska driva anläggningen var det flera som vittnade om att transporterna skedde i hög hastighet genom små byar.

– Vi har gett noggranna instruktioner om att de hellre ska släppa på gasen än att trycka den i botten och att de hellre ska stanna och vänta in någon i en korsning än att köra ut, förklarade Lars Sjösvärd, råvaruchef på Swedish biogas.

Annons

Enligt Lars Sjösvärd har de även försökt köra i slingor så att de belastar de små vägarna mindre och satt en gräns att körningar inte får ske efter klockan 22.

– Finns det klagomål så vill vi absolut ha in dem så att vi kan bearbeta chauffören och det åkeriet som utfört transporten, påpekade Tommy Larsson, representant från transportföretaget GDL som står för körningarna med lastbil till och från anläggningen.

Torgil Johansson ordförande för Skånska biobränslebolaget, som äger den nya anläggningen i Jordberga, påpekade också att det totalt sett kommer att bli kortare transportsträckor för sockerbetor från Söderslätt i och med den nya anläggningen.

– I och med att anläggningen ligger i Jordberga så kommer trafiken totalt sett bli mindre. Det blir kortare väg att transportera sockerbetorna än om de ska köras till Örtofta, sade han.

Många som tagit sig till mötet var också intresserade av frågan om gång- och cykelvägar mellan Grönby och Anderslöv men något konkret besked kunde de inte få från kommunens representanter.

– Vi kan inte bygga en gång- och cykelväg längs 101:an eftersom det är Trafikverkets väg. Men vi ställer oss positiva till fler cykelvägar, sade kommundirektören Jonas Rosenkvist.

Mötesdeltagarna enades också om att kommunen tillsammans med Byarådet, som bjöd in till torsdagens möte, ska uppvakta Trafikverket när det gäller frågan om cykelvägar runt Anderslöv.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons