Annons

Cykelgåva som förändrar

Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg och före detta tävlingscyklist har kommit på den perfekta julklappen. En cykel till ett barn i Kambodja.
Trelleborg • Publicerad 21 december 2012
Från en cyklist till en annan. Ett barn i Kambodja kan snart cykla till skolan med hjälp av oppositionsrådet Catherine Perssons (S) annorlunda julgåva. Foto: Claes Nyberg
Från en cyklist till en annan. Ett barn i Kambodja kan snart cykla till skolan med hjälp av oppositionsrådet Catherine Perssons (S) annorlunda julgåva. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

-Jag gick in på Barnfonden på nätet, för att jag tänkte att jag skulle ge bort en get, som jag hört talas om att man kan. Men så hittade jag den perfekta julgåvan för mig: att ge bort en cykel till ett barn i Kambodja, säger Catherine Persson.

Eftersom hon själv är före detta tävlingscyklist fastnade hon med en gång för den gåvan.

Annons

Bakgrunden till att barnen i Kambodja behöver cyklar är att de ofta har det mycket långt till skolan. Ibland kan det handla om avstånd på upp till en mil.

Eftersom det är så långt är det många barn som inte går till skolan. Med en cykel kan de ta sig fram och tillbaka till skolan mycket snabbare.

-Det ökar chansen för att de ska gå till skolan och få en utbildning, säger Catherine Persson.

Hon hoppas att fler i Trelleborg vill följa hennes exempel.

-Men det behöver inte vara en cykel. Det finns många andra gåvor också, man kan ge bort fruktträd, en gris, en get, skolböcker, kycklingar, vattenfilter. Allt från 50 kronor och uppåt, säger Catherine Persson, som själv ska ge bort sitt gåvokort på cykeln som julklapp.

Lina Campbell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons