Annons

Cykeläventyret går söderut

För två år sedan under cykeläventyret till Kiruna kom ingivelsen. "Man skulle cykla någonstans och gå upp för ett berg". I slutet av juni förverkligar Mats Åstrand sin idé och cyklar till Makedonien.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2010
Cykelresan går till Bitola, med buss tillbaka. Vid slutmålet kommer hustrun och yngste sonen att möta upp.
Cykelresan går till Bitola, med buss tillbaka. Vid slutmålet kommer hustrun och yngste sonen att möta upp.Foto: 

TRELLEBORG. Mats Åstrand leder cykeln ur garaget intill huset på Österjär. Den är smutsig efter ett av de senaste träningspassen.

– Jag var ute i lördags. Det var ett jäkla väder, det började hagla. Så jag nöjde mig med tre mil.

Annons

I slutet av juni sätter han sig på sadeln och börjar sin resa på 2053 kilometer till Bitola i Makedonien.

– Det tar tre veckor lite drygt. Jag startar den 27 juni och är framme den 19 juli. Den 20 juli ska jag bestiga Pelister är det tänkt, säger Mats Åstrand.

Träningsschemat är fyra mil på helgen och två mil mitt i veckan.

– Mitt budskap är att det inte är så jäkla svårt egentligen. Tränar man lite grann så kan man göra det här, säger han.

Cykeln är en standardmodell som Mats Åstrand kommer att sätta några cykelväskor på. Men inget cykelsläp. Devisen från äventyret till Kiruna för två år sedan lever vidare: är man ute på dagarna så ska man vara inomhus på nätterna.

– Det är ett hemskt roligt sätt att resa på, med cykel. Man har ett tempo men hinner ändå se saker. Så nu vet jag att naturen i Norrland inte bara består av skog. Det finns lite nyanser, säger Mats Åstrand.

Bitola är vänort till Trelleborg i Makedonien och en bidragande anledning till att han valde det som resmål.

Pelister är slutmålet, men det är inte landmärken han suktat efter när han valt resrutt genom städer som Hradec Kralove i Tjeckien och Györ i Ungern.

– Det är de vanliga mötena jag vill ha. Min romantiska föreställning är att kunna cykla på gamla vägar inne i mindre samhällen och få kontakt med människor.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons