Annons

Covidfallen ökar kraftigt – så drabbas Trelleborgs lasarett

Den senaste veckan har antalet patienter som vårdas på skånska sjukhus med covid-19 fördubblats. I nuläget är få drabbade på Trelleborgs lasarett, men sjukhuschefen ser med viss oro inför vintern.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2022
På Trelleborgs lasarett är läget än så länge stabilt.
På Trelleborgs lasarett är läget än så länge stabilt.Foto: Mårten Svemark

De skånska sjukhusen i Malmö, Lund, Ystad, Landskrona och Trelleborg har sedan i somras haft ungefär 30 patienter med covid-19 som vårdas på sjukhusen. Den här veckan har siffran fördubblats.

– Det har tagit ett skutt uppåt. Om det är tillfälligt eller ett tecken på ökad spridning vet vi inte än, säger Marco Brizzi, sjukhuschef på lasarettet i Trelleborg.

Annons

I nuläget är det få fall i Trelleborg.

– Vi har tre patienter med covid och två i personalen vad vi känner till.

För några veckor sedan hade de däremot ett utbrott där flera på samma avdelning insjuknade.

– Och vi ser i personalprovningen att det är fler som vill testa sig.

Han tror också att det sker en omfattande testning hemma eftersom att det är lätt att testa sig själv.

Här saknas innehåll

Spridningen av olika luftvägsvirus ökar vanligtvis på vintern och detta år är inget undantag.

– Jag ser med lite oro framåt. Nu är den tiden där vi vistas mer inomhus och är närmre varandra. Det är rimligt att det lär märkas. Sedan har vi andra smittor som influensa och vinterkräksjuka som kan påverka sjukfrånvaron.

Enligt Marco Brizzi kommer det däremot inte bli som förra vintern.

– Situationen är oerhört förändrad eftersom att vi har en sådan hög vaccinationsgrad. Det är den stora skillnaden nu jämfört med förra julen. Vi kommer aldrig komma tillbaka till det.

Den höga vaccinationsgraden gör att färre behöver sjukhusvård om de insjuknar i covid-19 även om man kan få en kraftig förkylning eller influensasymtom. Han säger också att virus som ändrar sig över tid tenderar att bli lite snällare med tiden.

Annons

På skolorna i kommunen har de inte heller än märkt av ökningen av covid-19, varken bland elever eller personal.

– Jag har inte fått några indikationer på att det är annorlunda än vad det brukar vara på hösten, säger Sofia Henderup Larsson, verksamhetschef med ansvar för förskola, grundskola och gymnasium.

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons