Annons

Coolingarna från Alstad åker på turné

De är två skolklasser, där varenda elev har fått ett instrument i handen. På onsdagen åkte klassorkestern ”Coolingarna” från Västra Alstad på turné.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2014
Serresjöskolan var första stoppet när ”Coolingarna” på onsdagen gav sig ut på vägarna.
Serresjöskolan var första stoppet när ”Coolingarna” på onsdagen gav sig ut på vägarna.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Turné innebär tre skolor på raken: Serresjö, Klagstorp och Väståkraskolan i Anderslöv. Den 32 tjejer och killar starka orkestern har spelat ihop i fyra terminer, och bemästrar allt från slagverk till träblås- och brassinstrument. Kanske inte till fullo, men bra nog för att känna spelglädjen i en ensemble.

På Serresjöskolan får en entusiastisk publik i samma ålder, det vill säga fjärde- och femteklassare, lyssna till klassiker som ”Old McDonald” och ”Smoke On The Water” och kolla in saxofoner och trumpeter.

Annons

– En sådan här orkester skulle ni också kunna ha på skolan. Men då får ni be rektorn snällt, upplyser Sven Arnholdt-Olsson, som tillsammans med Ola Nordqvist och Ola Denward har coachat ”Coolingarna”.

Det fina med klassorkestrar är inte bara att alla får vara med: man får också spela på skoltid.

– Jättekul, tycker tioårige David Sjöstrand som spelar tvärflöjt.

– Man får ju lära sig att spela ett instrument. Även om vi inte fick välja det själva, utan det blev det som vi var bäst på.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons