Cityhandeln ökar mer än köpcentra

Oron för att cityhandeln ska konkurreras ut av nya köpcentrum utanför stadskärnorna är överdriven. Men cityhandeln måste kunna svara på den nya konkurrensen från köpcentrum.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2006
Cityhandeln hotas inte av köpcentra. Den slutsatsen drar Svensk Handel i en utredning om hur detaljhandeln utvecklats. Bild: Tomas Nyberg
Cityhandeln hotas inte av köpcentra. Den slutsatsen drar Svensk Handel i en utredning om hur detaljhandeln utvecklats. Bild: Tomas NybergFoto: 

Den slutsatsen kan dras av den utredning som Svensk Handel presenterade på onsdagen. Utredningen omfattar nio kommuner i Skåne och nio köpcentra. Handeln i city i de nio kommunerna har ökat med sex procent medan handeln i köpcentrumen bara ökat med drygt två procent.

Variationerna mellan kommunerna är stora. I Ystad, Malmö och Landskrona har cityhandeln ökat med mellan 11 och 13 procent medan den bara ökat med två procent i Trelleborg. I de tre kommunerna med störst ökning är det nyetableringar som förklarar minst hälften av ökningen.

Utredningen omfattar inte all handel. Dagligvarorna köps ofta utanför själva city och köpcentrumen. De branscher som ökat mest de senaste åren, järn- och byggvaror respektive möbler, ligger också sällan i city eller i anslutning köpcentrum och finns därför inte med i utredningen.

Även för stadsdelscentra i Malmö, som Caroli, Hansa, Mobilia och triangeln är variationerna stora, från +12 procent för Hansacompagniet till +0,3 procent för Triangeln.

De stora köpcentrumen som Burlöv centrum, Center Syd vid Löddeköpinge, Jägersro i Malmö, Nova Lund och Väla vid Helsingborg visar också upp stora variationer. Nova Lund har ökat med 14 procent medan Burlöv minskat med 18 procent. Nova Lund är nytt med det behag som följer med medan Burlöv renoverats under 2005.

– Representanterna för cityhandeln behöver inte vara överdrivet oroliga, kommenterar Sven Arne Carlsson, biträdande regionchef för Svensk Handel.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.