Annons

Cigaretter och alkohol i Trelleborg

Tullen hittar allt större mängder alkohol och narkotika. Under första halvåret i år har Tullverket beslagtagit sexdubbelt så mycket cigaretter och sjutton gånger mer vin i Trelleborg än förra året.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2009

TRELLEBORG. Spritbeslagen ökar med 658 procent och mängden cannabis har ökat från 13 gram under första halvåret förra året till drygt 44 kilo under samma period i år. Det visar Tullverkets egen statistik som jämför de beslag som gjorts under de första sex månaderna varje år.

Trenden är densamma i Sydsverige, berättar Peter Nilsson, chef för kompetenscenter gränsskydd i Malmö som sköter tullverkets brottsbekämpning i södra Sverige. Vad gäller narkotika så blir beslagen allt större – smugglingen är en mycket välorganiserad verksamhet.

Annons

I hela landet har beslagen av amfetamin och det cirka fyra gånger så starka metamfetaminet dubblerats sedan förra året.

– Vi har aldrig haft så mycket metamfetamin som idag och förmodligen kommer det från Baltikum, säger Peter Nilsson.

Alkoholsmugglingen har till skillnad från narkotika, en naturlig begränsning vad gäller mängden i och med att den är mer utrymmeskrävande och väger mer. Det vanligaste tillvägagångssättet är att smuggla in alkoholvaror i en mindre skåpbil.

Tullen gör också stora beslag av narkotika via posten – varje dag hittar de droger som personer beställt via internet och sedan får skickat till sig per brev. Även om det inte är några stora kvantiteter i varje försändelse så blir det sammantaget stora mängder, berättar Peter Nilsson.

Att beslagen av både alkohol, cannabis och cigaretter ökat så kraftigt i Trelleborg är rena tillfälligheter säger han. Varorna kunde lika gärna ha hittats vid något tillslag på någon annan ort. Det handlar heller inte om att de ökat eller minskat bemanningen. Tullkontrollanterna, som arbetar i grupper, lägger generellt lika många timmar i Trelleborg i år som förra året.

– Men vi använder våra grupper väldigt flexibelt. En Trelleborgsgrupp kan lika gärna vara på Öresundsbron och en Malmögrupp i Trelleborg, säger Peter Nilsson.

Att beslagen ökar beror i stället på att smugglarna tar in större kvantiteter vad gäller narkotika och på att tullen nu arbetar mer med underrättelser och tips, menar Peter Nilsson. Tullen samarbetar också ofta med polisen. Allt för att kunna vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Under det första halvåret i år gjordes 17 narkotikabeslag jämfört med fem tillslag under samma period förra året.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons