"Chaufförer dricker på Trelleborgs rastplatser"
Radon Frank från Tyskland har varit lastbilschaufför i 21 år. Han har precis kört av färjan från Travemünde och är på väg med sin last till Norge när Trelleborgs Allehanda träffar honom på en bensinmack intill färjeläget.
Enligt honom talas det mycket kollegorna emellan om olyckan som skedde på E6:an härom veckan, då en hel familj omkom när en berusad lastbilschaufför körde på fel sida vägen.
– Det är fruktansvärt. I hela Tyskland har man talat om det, säger han.
Samtidigt menar han att det är svårt att komma åt problemet.
– Det är några få personer som dricker. Människor som har problem. Det hjälper inte med fler kontroller. De dricker ändå, säger han.
Sent i förrgår kväll greps sammanlagt fem rattfulla lastbilschaufförer i Trelleborgs hamn när de rullade av färjan från Tyskland. En tysk förare anhölls i går misstänkt för grovt rattfylleri. Han hade en alkoholhalt på 1,24 promille. Två polska och en estnisk förare fick körkorten indragna. Att dra in på gratisölen på färjorna tror inte Radon Frank skulle ha någon större effekt.
– Nej. Det är inte rederiernas fel att chaufförer dricker. Och det är inte ett glas öl ombord på båten som är det stora problemet. De som dricker sig fulla tar med sig sprit från färjan som de dricker först på rastplatsen här, berättar han och pekar på parkeringsplatserna intill macken och i närheten av Ica Maxi.
Einar Andersson, lastbilschaufför från Trelleborg, som jobbat i över 40 år, tror att det förekom mer alkohol förr.
– I dag är det bättre koll på vägarna här i Sverige. Men man har kanske inte lika bra koll i alla länder i Europa, säger han.
Einar Andersson tror också att attityden till alkohol skiftar mellan olika länder.
– Det ser man ju bara på danskarna som har en annan syn på öl, säger han.
Men Radon Frank avvisar att det skulle vara sämre i vissa länder .
– Nej, de som dricker finns överallt, säger han.
Den tyske lastbilschauffören som misstänks för grovt rattfylleri riskerar fängelsestraff om han åtalas. De tre som förlorade sina körkort har fortfarande tillstånd att köra i andra länder. Därmed har de rätt att återfå körkortet när de lämnar Sverige.
– Normalt skickar länsstyrelsen körkortet hem till föraren, säger John Erik Williamsson på trafikpolisen i Skåne.
Eftersom det indragna körkortet endast registreras i det län där brottet begicks har polisen i andra län ingen möjlighet att se om en utländsk förare fått sitt körkort indraget tidigare. Utländska förare kan med andra ord lugnt köra vidare på sitt indragna körkort i Sverige utan att bli upptäckta vid en kontroll. Detta är ett problem för polisen:
– Vi hoppades på ett större samarbete genom EU, men så har det inte blivit, säger John Erik Williamsson.
@04 Byline skribent
:Camilla Erkenfeldt Widestrand
@04 Byline telefon
:0410-545 41
camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se