Trelleborg

Chaufför skänker en krona per körd mil

Trelleborg Artikeln publicerades
En krona per körd mil under november skänker Zolle Simon. Hans arbetsgivare dubblar hans bidrag till cancerforskning.
Foto: Sara Johari
En krona per körd mil under november skänker Zolle Simon. Hans arbetsgivare dubblar hans bidrag till cancerforskning.

Zolle Simon nollade sin mätare i lastbilen den 1 november. För varje mil han kör under månaden skänker han en krona till prostatacancerforskning. Hans arbetsgivare har meddelat att de samtidigt dubblar hans bidrag.

Zolle Simon kör lastbil för Palms åkeri och fick se andra chaufförer skriva på Instagram om deras engagemang för prostatacancerforskning. Han läste att någon valde att nolla mätaren i bilen och sedan skänka en krona per körd mil under november. Zolle Simon har inte engagerat sig i frågan tidigare, men blev inspirerad.

– Det kändes rätt och jag bestämde mig för att göra det samma, berättar han.

När han själv gjorde ett inlägg på Instagram om detta såg han att flera andra inom branschen valde att hoppa på.

När TA pratar med honom har han kört 219 mil.

– En vanlig månad brukar det bli runt 1 200 mil på en månad, så jag räknar med att betala 1 200 kronor. Eftersom vi har regler om vilotid och raster så kommer det inte bli så mycket mer. Men det är ändå något, säger han.

Dessutom har han precis fått en glad överraskning. Hans arbetsgivare har meddelat att de skänker två kronor för varje mil han kör. Därmed blir det totalt tre kronor milen som går till cancerforskningen.

– Det känns jättekul och när detta sprids så kanske andra vill hänga på och göra något liknande, säger han.

Hans pappa gick bort i prostatacancer för fem år sedan, vilket är en anledning till att han vill skänka pengar. Han har även flera kollegor som har opererats för samma sjukdom.

– En tanke går ju till honom. Min far var också chaufför på Palms åkeri så det finns starka band till åkeriet också, säger Zolle Simon.