Chans till vägledning till studier nästa vecka

– Jag vill bli sjuksköterska och är beredd att vidareutbilda mig, säger Souad El Harake. Hon försöker hitta nya vägar i livet och vill omskola sig till sjuksköterska. I går besökte hon Kompetenshörnan för att få mer information.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2004
Marie-Louise Nilsson hjälpte Souad El Harake med studietips.BILD: CLAES NYBERG
Marie-Louise Nilsson hjälpte Souad El Harake med studietips.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Bättre lön och glädjen att få hjälpa och komma i kontakt med människor, motiverar hennes fortsatta studieplaner.

Souad är en av de många som har varit på Kompetenshörrnan, som ligger i hörnan Nygatan/Flockergatan.

Nu ges chansen att få ännu mer vägledning i samband med att studievägledarna som jobbar där håller öppet hus nästa tisdag den 5oktober klockan 10-18. "Tusen vägar till kunskap - en kampanj för vuxnas lärande" är titeln på evenemanget.

Där kan de nyfikna få veta mer om studiestöd, vilka skolnivåer som gäller eller hur man kan hitta kurser via internet.

På Kompetenshörnan kan den utbildningslystne prata både med personalen och bläddra i katalogerna som täcker vuxenutbildning inom högskola, komvux, yrkesutbildningar och studieförbund, såväl i Trelleborg som i övriga landet. Souad El Harake har bestämt sig för att söka in till Högskolan i Malmö och studera vidare. I dag är hon undersköterska och jobbar på Myrans äldreboende.

Hon är ursprungligen från Libanon och har gymnasiebetyg som är formulerade på franska.

– De betygen ska gälla och kombineras med hennes undersköterskeexamen, berättar Marie Louise Nilsson, en av vägledarna på Kompetenshörnan som hjälpte Souad El Harake med att tipsa om hur hon ska göra för att ha möjlighet att komma in på den önskade utbildningen.

– Att studera någonannanstan än i Skåne går inte, eftersom jag har min familj här i Trelleborg, säger hon.

Siv Hensfelt är en av de som håller i förberedelserna inför Öppet hus nästa vecka.

– Hit kommer de som vill komplettera sina tidigare studier. Det kan gälla enstaka ämnen och i vissa fall omfatta hela gymnasiet, berättar hon.

Johan Persson

@04 Byline telefon

:0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.