Centrum ska få ungdomar på rätt kurs

Skoltrötta ungdomar som inte trivs på IV-programmet ska få en ny chans. På Navigatorcentrum ska de få hjälp att ta truckkort, bättra på engelskan eller söka jobb i Danmark.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2007
"Vi hoppas att ungdomarna ska få stärkt självförtroende och en chans till studier eller jobb", säger Ola Johansson. Bild: Albin Brönmark
"Vi hoppas att ungdomarna ska få stärkt självförtroende och en chans till studier eller jobb", säger Ola Johansson. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Navigatorcentrum ligger i startgroparna och startar vid årsskiftet.

Den 16 januari slås dörrarna upp till Trelleborgs nya plattform för ungdomar mellan 16 och 24 år.

Framför allt riktar sig navigatorsmodellen till dem som struntat i individuella programmet, IV, särskilt elever med stukat självförtroende.

- Vi hoppas att det här ska ge ungdomar en chans att ta sig vidare, särskilt genom att komma i kontakt med arbetsförmedlare eller engagerade vid ungdomsmottagningen, säger Ola Johnsson, initiativtagare och den som utsetts att bli ansvarig för Navigatorcenrum i Trelleborg.

Ambitionen är att ungdomarna ska få en språngbräda ut i samhället, antingen det gäller arbetsliv eller studier.

- Det kan gälla alltifrån hjälp med att ta truckkort till att söka arbete i Danmark, vilket kan vara en en vändpunkt för dem som hamnat mellan två stolar, som varken studerar eller har något jobb, fortsätter Ola Johnsson.

Lokalen där Navigatorcentrum ska hålla till är på Östra Vallgatan, i samma hus som Näringslivskontoret. Ett statligt bidrag på 190[spatie]000 kronor ska få igång projektet i en inledningsfas.

Förutom att Naviagtorcentum knyter hontakt med arbetsförmedlingen ska det kontinuerligt ske en samverkan med vuxenutbildningen, Frivården i Ystad, Ungdomsmottagningen, LO, det lokala näringslivet samt Söderslättsgymnasiet.

Fortfarande är det inte bestämt hur många Navigatorcentrum ska ge plats åt, men enligt Ola Johnsson är det redan en del som ringt eller mejlat och anmält intresse att börja i januari.Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.