Centralskolan kan läggas ner

Centralskolan mitt i Trelleborg hotas av nedläggning. Kommunstyrelsen i Trelleborg beslöt på sitt sammanträde i torsdags att inte säga ja till anslagen för ny ventilation på skolan utan i stället ge skolnämnden i uppdrag att utreda alternativa lokaler för skolan.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2007

Kommunen har ett föreläggande med hot om vite på en halv miljon kronor på sig från Arbetsmiljöverket att fixa ventilationen på Centralskolan.

Problemen med ventilationen på skolan har uppmärksammat sedan maj 2006, men ännu har inget gjorts. Arbetsmiljöverket har nu gett kommunen respit fram till augusti 2008.

- Om vi kan visa att vi ska flytta verksamheten inom till exempel två år, så kan vi kanske få dispens för den tiden även efter augusti 2008, säger Bengt Gunnarsson (m), ordförande i skolnämnden i Trelleborg.

Bengt Gunnarsson menar att det är bra att det görs en utredning om Centralskolans framtid, inte bara på grund av problemen med ventilationen.

- Det är ingen bra trafiksituation kring skolan, säger han. Och den blir troligen inte bättre framöver.

Bengt Gunnarsson pekar bland annat på en eventuell pågatågsstaion vid hamnen som en källa till ökad trafik i centrum av Trelleborg.

- Sedan kan vi ju inte låta de yngsta eleverna få alltför långt till skolan heller, säger han. Man kan ju inte låta en sjuåring ha för lång skolväg.

Förutom skolnämnden ska även fastighetsnämnden titta på frågan och ta fram aktuella uppgifter om kostnaderna för att åtgärda ventilationssystemet.

Även oppositionen tycker att det är bra att skolans framtid utreds.

- Den finns skäl att göra en utredning. Om vi ska ha kvar Centralskolan måste den renoveras, säger Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.