Annons

Centrala lägenheter försenas ytterligare

Bygget av de fyra hyreshusen på Sockerbrukstomten kommer att bli ännu mer försenat. Länsstyrelsen anser att fler provtagningar av marken måste göras vilket kan leda till en mer omfattande sanering än vad man tidigare trott.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2014
Fler provtagningar måste göras på Sockerbrukstomten och bygget av 113 lägenheter försenas ytterligare.
Fler provtagningar måste göras på Sockerbrukstomten och bygget av 113 lägenheter försenas ytterligare.Foto: 
Foto: 

– Det är väldigt tråkigt, startsträckan har redan varit lång, säger Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem som ska bygga bostadshusen.

Trelleborgshem tog i augusti det första spadtaget för bygget i hörnet Allén-Bryggaregatan efter att ha fått besked från Trelleborgs kommun att bolagets saneringsplan hade godkänts.

Annons

Men i september stoppades saneringen sedan boende i området överklagat kommunens beslut. De boende menade att man måste göra en grundligare sanering av marken, bland annat med tanke på de stora föroreningar som finns på Phyllateriontomten tvärs över Bryggaregatan.

Nu har länsstyrelsen gått grannarna till mötes och upphäver kommunens beslut. Länsstyrelsen delar inte kommunens bedömning att de föroreningar som redan upptäckts i marken, eller dyker upp under arbetets gång, kan forslas bort efter hand. Eftersom det finns en stor spridning av föroreningar i området bör man göra en mer systematisk provtagning än vad som tidigare gjorts, anser länsstyrelsen som skickar tillbaka ärendet till kommunen.

Pia Jönsson är förvånad över beslutet och tycker att länsstyrelsen kunde flaggat för sin inställning tidigare.

– Vi gjorde miljöutredningar redan 2008 och 2010 och därför kan man tycka att vi kunde fått en vink om detta innan, säger Pia Jönsson.

Enligt henne lämnade Trelleborgshem in en anmälan om sanering till kommunen redan i mars. Den skickade kommunen på remiss till länsstyrelsen som aldrig yttrade sig, hävdar hon.

Om inte saneringen avbrutits i september hade den varit klar i dag. Men nu kommer arbetet att fortsätta ligga nere tills kommunen fattat ett nytt beslut om saneringen. Byggstarten, som var planerad till november eller december, skjuts nu på framtiden.

– Det är i dag omöjligt att säga när vi kan börja bygga, det beror helt på hur mycket marken måste saneras, säger Pia Jönsson.

Den första etappen med 74 lägenheter (av sammanlagt 133) skulle vara klar i januari 2016. Det finns enligt Pia Jönsson ett stort intresse för att bo i lägenheterna, men bostadsbolaget har ännu inte låtit intresserade teckna sig.

– Vi vågar inte göra det förrän vi har börjat bygga, säger hon.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons