Centern vill ha in halm i fjärrvärme

Sune Larsson (c) motionerar till kommunfullmäktige om alternativa biobränslen i nya fjärrvärmeverk.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005

I sin motion till kommunfullmäktige skriver Sune Larsson att centern ser mycket positivt på en utbyggnad av fjärrvärmen i Trelleborgs kommun.

"Vi ser det som ett mycket hållbart alternativ" skriver Sune Larsson i sin motion.

Centern menar att fjärrvärme bör prövas i de nya bostadsområden som byggs ut i Trelleborgs kommun. Det som förvånar centern är att det senaste verket som planeras enbart ska eldas med flis som biobränsle plus olja. "Trelleborg är Sveriges jordbrukstätaste kommun och här finns stora möjligheter för leverans av till exempel halm" skriver Sune Larsson i sin motion.

Transportvägarna behöver inte bli långa i Trelleborg och askan kan föras tillbaka till jordbruksmarken som näring, hävdar centern i sin motion.

Produktionen av halm sker inom kommunen och halmen är en naturlig och förnyelsebar energiresurs, påpekar Sune Larsson också i sin motion.

Därför föreslår han att tekniska nämnden och fjärrvärmebolaget i Trelleborg ska få i uppdrag att ta fram kostnadsjämförelser mellan olika alternativa biobränslen inklusive halm vid utbyggnaden av nya fjärrvärmeverk i kommunen.

Trelleborgs kommun fick nyligen cirka 14 miljoner kronor i så kallat Klimp-bidrag från staten för utbyggnaden av fjärrvärmenätet i kommunen.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.