Annons

Cathrine Ek blir kommunekolog

Cathrine Ek blir Trelleborgs första kommunekolog från 1 maj. Från maj får Trelleborg kommun en egen kommunekolog. Det blir Cathrine Ek, som arbetat på kommunen sedan december 2001 och ansvarar för de olika miljöprojektet med statliga bidrag, LIP och NIP.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2005
Cathrine Ek blir Trelleborgs första kkommunekolog. Bild: Claes Nyberg
Cathrine Ek blir Trelleborgs första kkommunekolog. Bild: Claes NybergFoto: 

Jag ska fortsätta med det arbetet som tidigare, berättar Cathrine Ek. En skillnad nu blir att jag ska komma in tidigare i planarbetet med miljösynpunkter.

Catherine Ek menar att det är viktigt att få in de "gröna" synvinklarna redan på ett tidigt stadium i kommunens planering.

Annons

– Ofta är det så att planerna redan är klara när miljösynpunkterna kommer in i diskussionen och då blir det så att natur och miljö ställer till problem i stället för att vara en tillgång, säger hon.

Cathrine Ek menar att det finns en stor fördel att miljö- och natursynpunkter kommer in på ett tidigt stadium i planeringen.

– Då löper man inte så stor risk att få bakslag i högre instanser, som gör att man måste göra om planerna, säger hon. Tjänsten som kommunekolog i Trelleborg är nyinrättad. Men redan i dag har ett 20-tal av Skånes kommuner en egen kommunekolog.

– Det finns hur mycket arbete som helst, säger Cathrine Ek.

Redan har hon varit inblandad en del i planerna för utbyggnaden på Stavstensudde. En del av det är projektet med grusgropen i Maglarp som nu dragits i gång och som Trelleborgs Allehanda berättade om i gårdagens tidning.

Albäcksområdets omvandling är ett annat projekt som Cathrine Ek väntar ivrigt på att få sätta i gång med.

– Vi väntar besked från Miljödomstolen när som helst, sedan börjar vi gräva, säger hon.

Cathrine Ek kommer från Olofström i Blekinge från början och är utbildad biolog med inriktning på sötvatten från början.

– Jag studerade i Lund, berättar hon.

Numera bor hon i Simremarken.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons