Annons

Carlgren berömmer Trelleborgs miljöarbete

Miljöminister Andreas Carlgren (C) besökte hamnen i Trelleborg i tisdags.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2010
Foto: 

– Trelleborg är ett flaggskepp på det här området, både i Sverige och internationellt.

Det sa Andreas Carlgren när han besökte Trelleborgs hamn under tisdagen. En stor del i hamnens miljöarbete är projektet Cleanship, där Trelleborgs hamn är en drivande part. Målet med Cleanship är att skapa gröna fartyg i Östersjön. I förlängningen är tanken att båtarna ska drivas med hjälp av biogas och att hamnarna ska ta hand om allt avfall från fartygen.

Annons

– Vi vill göra Trelleborg till en pilothamn och sprida konceptet till övriga Europa, säger Sten Björk (S) som presenterade projektet.

Andreas Carlgren kallade Cleanship för ett framtidsprojekt och poängterade vikten av att satsa på miljön i Östersjöområdet.

– Vi måste vända utvecklingen i Östersjön för en bättre miljö, det kommer att behövas mycket kraftfulla åtgärder för att klara det här.

I projektet, som fått 30 miljoner kronor i EU-bidrag, ingår ett femtiotal samarbetspartners från de flesta länderna runt Östersjön. Men Ryssland saknas.

– Tanken med projektet är att samla hela branschen för att lyckas. Men vi måste få med Ryssland och Ukraina också, säger Sten Björk.

Projektet kommer att dras igång på allvar i januari 2011 och Sten Björk hoppas att målen ska vara uppnådda när projektet löper ut 2013.

Under ministerbesöket passade politikerna också på att diskutera finansieringen av den planerade utbyggnaden av hamnen. I oktober eller november förväntas första etappen av hamnens utbyggnad påbörjas. Catherine Persson (S) berättade för miljöministern att det i stan pågår en het diskussion kring hur stora summor kommunen ska gå i borgen med för hamninvesteringar. Investeringar som är viktiga för hela landet. I nuläget finansieras all hamnutbyggnad av kommunerna själva. Hon efterfrågade också en strategi för hamnarna i transportpolitiken.

– Jag tar till mig kritiken om att staten måste satsa på hamnarna. Men det handlar oftast inte bara om pengar, det krävs regelverk och andra delar också, säger Andreas Carlgren.

Under onsdagen träffar Andreas Carlgren sina miljöministerkollegor från Östersjöländerna i Stockholm. Då kommer bland annat projektet att diskuteras.

– Det är ett inspirationsmöte. Cleanship är ett flaggskeppsprojekt och ett gott exempel för andra både i Sverige och utomlands, säger miljöministern.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons