Annons

Cancern lärde dem att leva livet

65 skånska kvinnor med målsättningen att tömma kontot och leva livet. Låter det konstigt? Det tycker inte Yvette Munkeby, Kerstin Hedgren och Tina Gudmundsson – samtliga Söderslättsbor med diagnosen bröstcancer.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2009
Yvette Munkeby, Kerstin Hedgren och Tina Gudmundsson. Bild: Tomas Nyberg
Yvette Munkeby, Kerstin Hedgren och Tina Gudmundsson. Bild: Tomas NybergFoto: 
Kerstin Hedgren, Yvette Munkeby och Tina Gudmundsson har samtliga bröstcancer. I den ideella föreningen LevaLivet.com träffas de för att prata om smått som stort. Allt för att bearbeta sin cancer och dela sin smärta. Bild: Tomas Nyberg
Kerstin Hedgren, Yvette Munkeby och Tina Gudmundsson har samtliga bröstcancer. I den ideella föreningen LevaLivet.com träffas de för att prata om smått som stort. Allt för att bearbeta sin cancer och dela sin smärta. Bild: Tomas NybergFoto: 

Nätverket LevaLivet.com startades 2004 av bland annat Höllvikenbon Yvette Munkeby. I dag - fem år senare har nätverket blivit en ideell förening.

- Nu finns vi registrerade, säger Yvette Munkeby, 43 år.

Annons

52-åriga Kerstin Hedgren från Hemmesdynge utanför Trelleborg fyller i:

- Vi är officiella på ett annat sätt. Om man söker i register så hittar man aldrig nätverk, de existerar inte. Men nu existerar vi.

Över en fika i centrala Trelleborg sitter föreningens Söderslätt-trio och berättar om sina ambitioner. Men även om sina krämpor och psykiska problem. Det är högt i tak och kvinnorna drar sig inte för att både skoja och dela ut diverse pikar, med cancern som utgångspunkt.

- Man blir som Grynet, man tar ingen skit, man sätter sig själv högre nu, säger Kerstin Hedgren.

- Eller så kan det vara åldern, att man blir bitchigare med åren, replikerar Tina Gudmundsson.

Föreningens syfte är precis som det låter - att leva livet. Genom restaurangbesök, motionslopp och aktiviteter såsom curling och skrattyoga umgås medlemmarna och har roligt tillsammans. Men de delar även med sig av erfarenheter, känslor och oroliga tankar.

- Det är skönt att kunna sitta och älta lite av det man varit med om. Det kan bli tjatigt för de egna vännerna att höra men här kan man sitta och jämföra, säger Tina Gudmundsson. Att ha någon att prata med när de sista cellgiftsbehandlingarna är över och sjukvårdspersonalen gjort sitt. Att få dela sin ensamhet med någon jämbördig. Det är andra behov som medlemmarna känner.

- Att älta en sjukdom är en del av bearbetningen. Men man förstår att de där hemma inte orkar höra det mer efter den 150:e gången. De kan tycka att nu är du frisk och färdigbehandlad men det är en lång process, säger Yvette Munkeby.

Med diagnosen kronisk cancer måste Yvette Munkeby ständigt kämpa mot sin sjukdom.

Tina Gudmundsson är mitt uppe i sin behandling och mår dåligt när vi ses. Ändå håller hon skenet uppe. En kanelsnäcka och en kopp kaffe hjälper henne igenom fikan.

Annons

För Kerstin Hedgren är den fysiska påfrestningen borta sedan några år tillbaka. Hon har ett halvår kvar på sin medicinering och har börjat jobba för fullt igen. För henne handlar det i stället om en psykisk bearbetning.

- När du är färdigbehandlad och har vilat upp dig så kör det igång igen och allt ska vara som vanligt. Men det gick ett år – sen blev jag sjukskriven igen. Då hade allt hunnit i kapp. Även om man inte känner sig sjuk fysiskt så har man ändå gått igenom något som satt djupa spår. Det är lätt hänt att det kommer ett bakslag. Det kan vara svårt att förstå för familj och vänner men då kan man prata med någon i LevaLivet.com. Man får se att det inte är jag som är konstig utan att någon annan råkat ut för samma sak, säger Kerstin Hedgren. LevaLivet.com välkomnar alla kvinnor under 55 år med alla sorters cancersjukdomar.

- Det spelar ingen roll var cancern har suttit, ångesten och känslorna är desamma, förklarar Yvette Munkeby.

Själv beskriver hon sitt cancerbesked som en stor, stor smäll.

- Efter ett cancerbesked är det inga problem att vara höjdrädd och hoppa fallskärm, säger hon.

Med den vetskapen i ryggen är föreningens medlemmar överens. Det är nu de ska våga leva och utmana livet.

- Vår målsättning är att föreningens konto töms varje år, säger Yvette Munkeby med ett leende.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons