Annons

Camping kräver flyttad 3G-mast

Masten vid Gran-hyddan allvarlig säkerhetsrisk enligt ägaren, som protesterar mot planerna.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2005

Nu börjar protesterna mot 3GIS planerade 3G-mast vid Granhyddan att komma in till byggnadskontoret i Trelleborg. Bland annat säger Lennart Frigård på Granhyddans camping nej till masten på grund av säkerhetsrisken.

"Härmed protesterar jag mot en 48 meter hög mast endast 9,5 meter från åretruntboende campinggäster. Utgör en allvarlig säkerhetsrisk, typ sabotage, nedfallande isbitar etc" skriver han i sitt brev till byggnadsnämnden.

Annons

Han menar även att masten försämrar möjligheterna för campingen, eftersom den utgör ett så oestetiskt inslag på den berömda campingtomten.

"Ett torn på 48 meter är ett enormt ingrepp i landskapsbilden" skriver han.

Lennart Frigård menar att en mast inte bör ligga närmare bebyggelse än 50 meter på grund av bland annat vinande ljud i vajrar och nedfallande detaljer.

Att markägaren Bedinge golfbana är positiv anser Lennart Frigård borde innebära att masten skulle kunna placeras någon annan stans på deras stora marker.

I sitt brev för Lennart Frigård även fram att han tror att det finns risk för värdeminskning på fastigheterna i närheten av masten och att naturen påverkas och förfulas av masten, om den får uppföras.

Ytterligare ett antal närboende har hört av sig för att protestera mot planerna på masten vid Granhyddan. En närboende menar att placeringen av masten kommer för nära bebyggelsen och hänvisar till riskerna med strålning från 3G-masten.

I sitt brev anser grannen också att området redan är hårt exploaterat med golfbana och camping. Masten skulle utgöra ännu en påfrestning på rekreationsområdet, menar grannen i sitt brev till byggnadsnämnden. Som alternativ föreslås andra platser i närheten.

"Eftersom det finns stora områden mellan Smygehuk och Beddingestrand där bebyggelsen är ringa finns definitivt alternativa placeringar" menar grannen i sitt brev.

Enligt 3GIS ansökan om bygglov har platsen för masten valts för att ge så god täckning som möjligt till bebyggelse och förbipasserande.

I dag finns ingen tidigare etablering, enligt ansökan, och det innebär att det måste till en ny mast för att få fullgod täckning för 3G-telefoni i området.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

BEDDINGESTRAND
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons