Annons

Bytte från el till omvårdnad

Trelleborg • Publicerad 30 januari 2007
Från el till vård. Soran Muradi ångrade sitt förstahandsval och började om på omvårdnadsprogrammet efter första ring.BILD: SAMIRE PARDUZI
Från el till vård. Soran Muradi ångrade sitt förstahandsval och började om på omvårdnadsprogrammet efter första ring.BILD: SAMIRE PARDUZIFoto: 

Soran Murad, 19 år, började på elprogrammet men bytte till omvårdnad. Så här berättar han för Allehanda om sina val.

"På högstadiet hade jag ingen aning om vad jag ville bli, visste inte ens vilket program jag skulle välja. Men ändå valde jag elprogrammet på Bastionskolan som förstahandsval. Tyvärr fick jag inte så bra information från studie- och yrkesvägledarna. Första året läste jag riktigt svåra kurser, som till exempel ellära, digitalteknik och elkompetens. Men jag hade ingen aning vad jag gjorde där. Mina betyg sänktes. Men det var nog inte så konstigt, för jag började inse att jag inte var intresserad av dessa konstiga ämnen.

Annons

Efter tre-fyra månader ville jag byta program. Men jag bestämde mig ändå för att gå hela året ut. Det kändes inte rätt att hoppa av ett program efter bara termin.

Under tiden pratade jag med mina kompisar om deras gymnasieval. Jag försökte få inspiration till att hitta ett annat program som jag kunde börja på. Efter att ha pratat med folk kom jag fram till att jag ville bli något inom vården. Jag tycker att det är kul att hjälpa och rädda livet på människor. Till slut bestämde jag mig för att gå omvårdnadsprogrammet.

Efter sommarlovet började jag första ring på nytt. Denna gång var jag riktigt nöjd i och med att jag nu hade ett mål och läste kurser som jag verkligen gillade, som till exempel psykologi, medicin grundkurs, vård och omsorg. Som bonus fick vi också praktisera fyra veckor det första året. OP är inget lätt program men å andra sidan finns det inga lätta program. Jag tycker att OP är ett väldigt roligt för vi gör hela tiden något nytt. Dessutom är det mycket fritt arbete. Det enda som är tråkigt med omvårdnadsprogrammet är matten men det måste man läsa på alla program.

Andra året fick jag till och med praktisera på akutmottagningen. Det var verkligen en livserfarenhet. Under mina sex veckor fick jag lära mig mycket om folk. Jag fick se hur folk räddades och några som dog. Då visste jag vad jag ville bli och dessutom behövs fler personer inom vården. Jag är väldigt nöjd med mitt val nu, trivs i klassen och har riktigt bra lärare. Just nu vill jag plugga vidare till sjuksköterska och jobba på akutmottagningen.

Om du inte vet vad du vill bli, prata med andra elever som går på gymnasiet om deras program. Det hjälper!"

Samire Parduzi

Ung reporter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons