Bytt bok kommer aldrig åter

På Trelleborgs bibliotek kan man byta en bok man tröttnat på mot något nytt och spännande.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2008
Bibliotikarie Veronica Svensson tipsar om att man just nu kan byta till sig Damernas detektivbyrå på Trelleborgs biblioteks bokbytarhylla. Bild: Lasse Bryggare
Bibliotikarie Veronica Svensson tipsar om att man just nu kan byta till sig Damernas detektivbyrå på Trelleborgs biblioteks bokbytarhylla. Bild: Lasse BryggareFoto: 

- Vi började med att lägga ut böcker ur personalens egna bokhyllor hemifrån för att få igång verksamheten, berättar Veronica Svensson, bibliotekarie på Trelleborgs bibliotek. Men nu sköter det hela sig självt.

Sedan en tid tillbaka står bokbytarhyllan på Trelleborgs bibliotek. Där kan man hitta en hel massa böcker som människor ställt dit och sedan tagit en annan bok i stället. Men alla verkar inte byta rakt av, bok mot bok.

- Faktum är att det är mer böcker nu än tidigare, säger Veronica Svensson. Hyllan nästan svämmar över.

Man skulle annars kunna tro att det skulle vara tvärtom, att folk tog en bok och tänkte att "jag lägger dit en senare". Men utfallet är alltså tvärtom.

- Det är väl de som tycker det är skönt att bli av med böcker som de inte vill ha hemma, säger Veronica Svensson.

Just nu finns det en del böcker som nog kan betecknas som fynd på bokbytarhyllan, bland annat första delen i den populära serien om Damernas detektivbyrå.

Ursprunget till idén med bokbytarhylla är book-crossing, där man kan följa en bortskänkt bok på nätet och se vilka nya läsare den får. Den svenska delen av book-crossing kan man hitta på adressen www.book-crossing.se.

- Men det här är en ju betydligt enklare, det är bara att komma in med en bok här och byta den mot en annan, säger Veronica Svensson.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.