Annons

Byråkrati stoppar humanitär hjälp

Sydskånska Ukrainahjälpens lager i Anderslöv är överfullt med gåvor från människor som vill hjälpa till. Men hjälpen till de behövande når inte fram.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2013
Alla Wallin, ordförande i Sydskånska Ukrainahjälpen, kämpar för att lösa problemen med försändelserna.
Alla Wallin, ordförande i Sydskånska Ukrainahjälpen, kämpar för att lösa problemen med försändelserna.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Många i Ukraina är extremt fattiga och de väntar på våra bilar. Men vi kan ingenting göra så länge den ukrainska staten inte godkänner våra försändelser, säger Alla Wallin, ordförande i Sydskånska Ukrainahjälpen.

Organisationen bildades år 2000 och har aldrig haft några problem tidigare. I slutet av förra året tog försäljningsministeriet över kontrollen av humanitär hjälp till Ukraina. Sedan dess har Ukrainahjälpen inte kunnat skicka gåvor till behövande. Papper på försändelserna om vem som ska ta emot gåvorna samt, vikt och innehåll måste godkännas. Än så länge är det ingen som har tittat på dessa papper trots att de skickades i maj i år.

Annons

– Jag ringer varje dag och försöker lösa detta men får ingen information. Jag ska skriva ett brev till den berörda ministern om detta. Enligt ukrainsk lag har vi gjort allt rätt men ändå stoppas vi. Jag hoppas att det snart löser sig, säger Alla Wallin.

Gåvor som skickas och inte har godkända papper lagerförs och efter tre månader kostar det avsändaren 800 kronor per dag. Efter fyra månader tillfaller gåvorna staten och säljs.

– Vi kan inte riskera att våra saker säljs. Det är mycket viktigt för oss att gåvorna ges bort gratis till dem som verkligen behöver det. Därför kan vi inte skicka något just nu, säger Alla Wallin.

Ukrainahjälpens lager i Anderslöv är överfullt. Som det ser ut nu kan de inte ta emot gåvor så länge som de inte har möjlighet att skicka dem vidare till Ukraina eller får mer lagringsutrymme.

– Vi vill inget annat än att hjälpa folk som behöver det i Ukraina. Men som det ser ut nu har vi inte möjlighet att ta emot något mer. Om någon kunde hjälpa oss med lagring skulle vi gärna fortsätta att ta emot gåvor, säger Alla Wallin.

Louise Löfgren
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons