Annons

Bygglovs krävs för siloanläggning

Förvaltningsrätten ändrar på byggnadsnämndens och länsstyrelsens beslut och menar att det krävs bygglov för en silo vid Fru Alstad på Söderslätt. Rätten menar att silon inte är en ekonomibyggnad för jordbruket.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2010

FRU ALSTAD. Först gjordes enbart en bygganmälan om att siloanläggningen skulle uppföras. Det räckte menade stadsbyggnadskontoret.

Men flera grannar har klagat och menade att siloanläggningen inte alls borde ses som en vanlig ekonomibyggnad. Stora byggnader som denna och byggnader som kan räknas som självständiga företag är inte befriade från bygglovsplikten, menade grannarna.

Annons

Deras argument var att silon inte bara är till för lantbruket på den fastighet där den ligger utan betjänar även två andra fastigheter. Dessutom menade de att anläggningen även skulle användas för torkning av spannmål, som inte krävs för den normala driften av lantbruket.

Dessutom menade de att den stora anläggningen förändrar landskapet avsevärt.

Efter grannarnas klagan tog byggnadsnämnden upp ärendet. Men även nämnden menade att anläggningen skulle ses som en ekonomibyggnad som inte kräver bygglov. Länsstyrelsen gick också på samma linje som byggnadsnämnden.

Förvaltningsrätten gör emellertid en annan bedömning. Att anläggningen inte bara används för att ta emot spannmål från den fastighet där den ligger utan även från två andra fastigheter innebär att det är mer omfattande än vad som behövs för behoven på den egna fastigheten.

Förvaltningsrätten menar därför att anläggningen inte kan ses som en vanlig ekonomibyggnad för fastigheten där den ligger. Tvärtom är den ett självständigt företag i förhållande till jordbruket på fastigheten, anser förvaltningsrätten.

Det innebär att det krävs bygglov. Byggnadsnämnden får därför ta upp saken igen.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons