Annons

Bygglov i Trelleborg dyrast på Söderslätt

Medan det kostade 10 426 kronor att få bygglov för det uterum på 22 kvadratmeter som Måns Björklund bygger i Trelleborg kostar motsvarande bygglov mycket mindre i grannkommunerna.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2013
Foto: Helena Landstedt / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Trelleborgs Allehanda har kollat kostnaderna för ett bygglov för ett motsvarande uterum i några grannkommuner. Det visar sig att det är absolut dyrast i Trelleborg.

-Ett bygglov för uterum av den storleken och med samma förutsättningar, kostar 2 170 kronor plus 248 kronor för annonseringen i Post- och Inrikes Tidningar, säger Eva Osbäck, byggnadsinspektör på Skurups kommun.

Annons

Eva Osbäck menar att hon har svårt att förstå hur kostnaden kan hamna så högt i Trelleborgs kommun.

I Vellinge blir bygglovsarkitekten Mimmi Jacobsson också förvånad över den höga kostnaden för ett okomplicerat uterum i Trelleborgs kommun.

-I Vellinge skulle ett bygglov för ett uterum av den här typen kosta 3 497 kronor inklusive kostnaden för annonsering i Post- och Inrikes Tidningar.

I Svedala är Bertil Lager bygglovingenjör.

-Bygglovet för ett motsvarande uterum skulle kosta 5 250 kronor här i Svedala, säger han.

Även Bertil Lager är överraskad över den höga kostnaden i Trelleborgs kommun.

-För att klara ut varför det är så stor skillnad måste man nog gå in i detalj och se, säger han.

Kostnaderna för ett bygglov för ett vanligt uterum i Trelleborg ligger alltså från ungefär dubbelt till nästan fyra gånger högre än i grannkommunerna.

Patrik Holmberg (C) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och har inget riktigt bra svar på varför det skiljer så pass mycket.

-Det behöver ju inte vara att vi ligger för högt. Det kan ju vara de andra kommunerna som ligger för lågt och som bör höja i stället, säger han. Jag träffar ordförande i motsvarande nämnder i grannkommunerna ett par gånger om året och ska diskutera det med dem när vi möts i augusti.

Annons

När den nya plan- och bygglagen trädde i kraft 2011 förändrade man även taxesystemet.

-Vi hade en kille som hjälpte oss som tidigare arbetat mycket med de här frågorna i Malmö, säger Patrik Holmberg.

Taxorna beslutas slutligen av kommunfullmäktige. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) menar att det kan finnas anledning för kommunfullmäktige att titta över taxorna.

-Man frågar sig ju varför Trelleborg ligger så pass mycket högre, säger han. Samhällsbyggnadsnämnden har haft uppe ett förslag till förändringar av taxorna, men det visades tillbaka för omarbetning, bland annat för att det var mycket svårt att se hur det skulle slå i sådana här exempel.

Samhällsbyggnadsnämnden ska nu återkomma med ett nytt förslag med typfall, beskrivning av de ekonomiska konsekvenserna för nämnden och hur taxan påverkar beteendet hos dem som söker bygglov.

-Kanske är det så att Trelleborg ligger högt och en del av grannkommunerna lågt. Avgiften kanske ska ligga mittemellan. Det är svårt att se någon anledning till så stora skillnader mellan kommunerna, menar Ulf Bingsgård.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons