Annons

Bygglov för två nya 3G-master

Byggnadsnämnden i Trelleborg har gett bygglov till ytterligare två 3G-master, trots att åtminstone den ena lett till omfattande protester
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2005

Det handlar om två master som bolaget 3GIS vill uppföra, dels en vid Granhyddan i Beddingestrand, dels en vid Gasell i Anderslöv.

Speciell masten vid Granhyddan har gett upphov till en rad protester från närboenden, men även från Granhyddans camping.

Annons

Enligt bygglovet ska masten visserligen stå utanför Granhyddan, på golfklubbens mark, men trots det alltför nära enligt Lennart Frigård på Granhyddans camping som sade nej till masten på grund av säkerhetsrisken.

Han menar att en 48 meter hög mast endast 9,5 meter från åretruntboende campinggäster utgör en allvarlig säkerhetsrisk, och nämner sabotage och nedfallande isbitar. De vinande ljud i vajrarna vid masten utgör också ett problem, anser han. Han hävdar även att masten försämrar möjligheterna för campingen, eftersom den utgör ett så oestetiskt inslag på den berömda campingtomten.

Flera andra närboende i Beddingestrand protesterade också mot planerna, men byggnadsnämnden gav trots det bygglov för masten.

Även mot masten på Gasell i Anderslöv har det kommit in protester. Trots att det redan står en Telia-mast på Gasells område, anser 3GIS inte att det går att samordna, utan vill bygga sin egen mast på samma område.

Även den masten gav byggnadsnämnden i Trelleborg alltså bygglov till.

Byggnadsnämnden i Trelleborg har trots ett tidigare tufft motstånd mot 3G-utbyggnaden nu vikt sig för högre myndigheter och accepterat att människors oro och rädsla för strålningen från 3G-master inte ska vara något argument när det gäller bygglovsansökningarna.

Byggnadsnämnden bedömer nu masterna enbart som byggnadsverk, liksom vilka andra byggen som helst och tar ingen hänsyn till strålningen.

Lasse Bryggare

SÖDERSLÄTT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons