Annons

Bygglov för Östervångsmast ifrågasätts

Boende kring den 60 meter höga masten mellan Vångavallen och den nya Östervångsstadion är undrande över att byggnadsnämnden gett bygglov för den masten, samtidigt som man nu troligen säger nej till alla nya 3G-master i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2003

Byggnadsnämnden har heller inte hört de närboende innan bygglovet beviljades. - Ett skäl till att det blev ett sådant beslut om den masten är att det inte fanns någon opinion den gången då bygglovet gavs, säger Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg. Hade ansökan kommit in i dag hade beslutet säkert blivit ett annat. Masten mellan Vångavallen och Östervångsparken räknades också som ersättningsmast, eftersom det stod en annan mast där tidigare, vilket påverkat vilket som hördes i samband med att bygglovet diskuterades i nämnden. - Vid det tillfället togs mest hänsyn till den visuella upplevelsen, säger Stefan Ferm. Och masten står inte i direkt anslutning till bebyggelse. Enligt Stefan Ferm finns inget klart besked i lagen av vilka som ska höras när det gäller den här typen av byggnader. - Kretsen ska bestämmas utifrån det bästa vetande som finns vid varje tillfälle. När beslutet om den här masten togs var frågan om oron för strålningen inte uppe till diskussion. Nu hör man fler. Masten kan användas för 3G utan att byggnadsnämnden kan protestera när man väl gett bygglov för själva masten. - Jag har ingen vetskap om vilka antenner som sätts på masten, säger Stefan Ferm. Byggnadsnämnden i Trelleborg ska ta upp bygglovsansökningarna för en rad 3G-master i kommunen under den närmaste tiden.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons